Szinte minden régióban csökkennek a biztosítási díjak
2015.05.11
A Marsh negyedéves biztosításpiaci jelentése szerint immár nyolc egymást követõ negyedévben csökkennek a globális biztosítási tarifák. Az idei elsõ negyedévben a csökkenés szinte minden régiót, és minden nagy üzletágat érintett. A kiberbiztosítások azonban figyelemreméltó kivételt jelentettek ez alól.

Az egyes üzletágak közül a vagyonbiztosítások szenvedték el a legnagyobb mértékû tarifacsökkenést az összes régióban, de kiemelkedõ mértékben kontinentális Európában és Ázsiában.

2015 elsõ negyedéve volt a nyolcadik, amikor csökkentek a biztosítási tarifák. Ez elsõsorban a tõke túlkínálatával magyarázható. Nem véletlen, hogy az utóbbi néhány negyedévben már konszolidáció jellemezte a biztosítási és a viszontbiztosítási piacokat is. A Marsh szerint a biztosítási piacot továbbra is tõkefelesleg fogja jellemezni.

A jelentés szerint a Ázsiában és a csendes-óceáni térségben csökkentek a legnagyobb mértékben a biztosítási díjak, amit kontinentális Európa, az Egyesült Királyság, Latin-Amerika és az USA követnek.

A kiber-biztosítások az USA-ban azon kevés területek közé tartoztak, ahol az átlagárak emelkedtek az elsõ félévben. A díjak még azon vállalatok esetében is emelkedtek, ahol nem történtek nagyobb számítógépes támadások, illetve károk.