Óriási próba elé állítja a biztosítókat az államadósság
2011.09.13
Az A.M. Best szerint érdemes figyelmet szentelni az egyre romló gazdasági helyzetnek Európában. A piaci turbulenciák ugyanis egyre nagyobb kihívást jelentenek az európai biztosítók és viszontbiztosítók számára.

A Bloomberg szerint a görög államadósság bedõlésének esélye megnõtt hétvégén, miután Jürgen Stak kilépett az Európai Központi Bank (EKB) igazgatóságából, mivel nem értett egyet az EKB azon szándékával, hogy olyan adóssággal terhelt országok államkötvényeibõl vásároljon, mint Spanyolország, vagy Olaszország. Egyre növekszik ugyanis az aggodalom, hogy a kisebb országok nem lesznek képesek visszafizetni a befektetõk pénzeit.

Az A.M. Best kutatása szerint az európai helyzet továbbra is bizonytalan, mivel a válság megoldásában számos eltérõ politikai tényezõ érintett. Az Európán belüli lassabb növekedés megnövelte az esélyét egy dupla fenekû recessziónak, és súlyosbította a szuverén adósságválságot számos euró zónabeli országban – nevezetesen Portugáliában, Olaszországban, Írországban, Görögországban és Spanyolországban.

A hitelminõsítõ stressz tesztje, amelyet a nagy európai biztosítók reprezentatív mintáján végzett el, az egyes társaságok szuverén adósságokat és egyéb befektetési eszközöket érintõ kitettségét vizsgálta. A tesztek azt mutatták, hogy a fent említett országok gazdasági visszaesése az egész EU-ra átterjedhet, és különbözõ mértékben, de negatívan befolyásolhatja az európai biztosítók üzleti kilátásait, teljesítményét, illetve kapitalizációját. A helyzet, illetve annak megoldása körüli bizonytalanság miatt az A.M. Best szerint a következõ hónapokban különös figyelmet kell szentelni az egyes országokkal szembeni kitettségeket.

Mindezen túlmenõen a hitelminõsítõ azt ígérte, hogy folytatni fogja az egyeztetéseket a biztosítókkal, hogy miként kezelik ezen kitettségeiket, és milyen kockázatcsökkentési tervekkel rendelkeznek a problémát illetõen. A helyzet további romlása esetén ugyanis ezen vállalatok jelentõs nyomás alá kerülhetnek, amely akár a (viszont)biztosítók leminõsítéséhez is vezethet – állapítja meg a jelentés.