Újabb európai nyugdíjfelmérés: az emberek több mint harmada nem tesz félre nyugdíjcélra
2021.12.02

Továbbra is fennáll az uniós nyugdíjmegtakarítási szakadék: a megkérdezettek több mint harmada (38%) nem tesz félre nyugdíjcélra - derül ki az Insurance Europe második páneurópai nyugdíjfelmérésének eredményeiből.

A 2019-es első felmérést követően az Insurance Europe ismét kikérte az európai polgárok véleményét, ezúttal 16 országban több mint 16 000 ember megkérdezésével.

A kulcsfontosságú megállapítások a következők:

  • A nem takarékoskodók 30%-a azért nem tesz félre, mert nem engedheti meg magának.
  • A megkérdezettek közel ötöde szerint a COVID-19 negatív hatással volt a nyugdíjmegtakarításaira.
  • A nyugdíjcélú megtakarítások biztonsága (49%) továbbra is messze a legfontosabb prioritás.
  • A nyugdíj-megtakarítók megerősítették, hogy inkább digitálisan, mint papíron szeretnének információkat kapni.
  • Minden vizsgált területen jelentős különbségek vannak az egyes országok között.
  • A 2019-es felméréssel összhangban, a válaszok a személyes körülményektől - például életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség és foglalkoztatottság - függően is eltérnek.
  • A válaszadók jelentős hányada (30%) jelezte, hogy a különböző lehetőségeket kombináló vegyes kifizetést részesíti előnyben, hogy rugalmasságot biztosítson a felhalmozási szakaszban.

A biztosítók, mint a nyugdíjtermékek fő szolgáltatói, szívesen együttműködnek a politikai döntéshozókkal a tartósan fennálló uniós nyugdíjmegtakarítási szakadék felszámolása érdekében. Tekintettel arra, hogy a COVID-19 járvány tovább növelte a meglévő nyugdíjhiányt, az Insurance Europe a következő ajánlásokat teszi:

  • Alapvető fontosságú, hogy mindenki tisztában legyen a nyugdíjcélú megtakarítások szükségességével, amihez alapvető pénzügyi ismeretek szükségesek, hogy az emberek a saját körülményeiknek legmegfelelőbb döntéseket hozhassák meg. Az Insurance Europe támogatja, hogy az EU a közelmúltban a digitális nyugdíjtájékoztatásra helyezte a hangsúlyt, valamint az EU tőkepiaci uniójának keretében a nyugdíjkövetési szolgáltatások szerepéről folyó vitákat is.
  • A felmérés megerősíti, hogy a nyugdíjpolitikáknak fogyasztóközpontúnak kell lenniük, és a felhasználók igényeire és szükségleteire kell szabni azokat, ezért minden kezdeményezést mindig széleskörű fogyasztói tesztelésnek kell alávetni.
  • Az európaiak túlnyomórészt támogatják a nyugdíjtájékoztatás digitális megközelítését. Fontos, hogy a szabályozás lehetővé tegye a szolgáltatók számára, hogy innovatív módon lépjenek kapcsolatba ügyfeleikkel.
  • A felmérés megerősítette a nyugdíjmegtakarításokban rejlő sokszínűséget Európa-szerte. A nyugdíjaknak sokféle formája van, és számos tényező befolyásolja őket. Ennek eredményeképpen nincs olyan megközelítés, amely az összes kihívás kezelésére alkalmas lenne.