Nincs elég pénze az európai biztosítási felügyeletnek
2015.05.15
Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) sürgõs cselekvésre szólította fel az európai intézményeket, hogy több pénzt és erõforrást biztosítsanak az új biztosítói tõkeszabályok, a Szolvencia II végrehajtásához.

Az EIOPA szerint további 10 fõállású munkatársra, valamint 2 millió euróra van szüksége ahhoz, hogy a SZolvencia II irányelv teljesítésével járó feladatokat ellássa. Az év elején a hatóság közölte, hogy éves költségvetése idén 19,9 millió euróra csökkent.

Az EIOPA beszámolója, amelyben az Európai Parlamentet, a Tanácsot és a Bizottságot tájékoztatta a személyzeti és anyagi erõforrás-igényeirõl, azt állítja, hogy további forrásokra van szüksége ahhoz, hogy az elõtte álló feladatokat – például a kockázatmentes kamatláb számítását, a hosszú távú garanciákról szóló éves jelentés elkészítését, vagy a szükséges IT infrastruktúra kiépítését – elvégezhesse.

A hatóság arra is figyelmeztet, hogy amennyiben a forráshiányt nem pótolják, annak nem várt negatív hatásai lehetnek a biztosítási ágazatra, mivel az EIOPA nem lesz képes bizonyos feladatait ellátni. Az erõforrás-hiány miatt például csak késéssel tudja elvégezni a hatóság a Szolvencia II standard formulájának kalibrálását, de legalább ekkora problémákat okozna, ha az EIOPA nem tudná megállapítani a kivételesen válságos helyzetek fennállását, amely elõfeltétele annak, hogy a felügyelt szervezetek haladékot kapjanak a megromlott pénzügyi helyzetük, illetve mutatóik helyreállításához.