Eljött a Telematika 2.0 ideje
2021.12.21

Ahhoz képest, hogy mennyi figyelmet kapott az évtizedben a telematika, még mindig meglehetősen alacsony a penetrációja és a biztosítási iparágra és a közlekedésre gyakorolt hatását még csak most kezdjük megérteni.

Tágan értelmezve a telematika a jármű- és vezetői teljesítmény- és állapotadatok digitális cseréjét jelenti a járművek, okostelefonok és egyéb érzékelő között. Az már tisztán látható, hogy tartósan meg fog változtatni mindent az autóbiztosítási termékektől kezdve az árképzésen és forgalmazáson át a közbiztonságig, és új termékeket és a bevételi forrásokat jelent majd minden résztvevő számára, valamint átalakítja a kárigénylési és javítási folyamatot is.

A telematika az egyik legtöbbet tárgyalt insurtech innováció a gépjármű biztosítások esetében. A biztosítók a járművezetők viselkedésének nyomon követéséért cserébe különböző díjkedvezményeket kínálnak.

Bár a telematika 2008 óta van jelen a piacon, amikor a Progressive Insurance bemutatta innovatív, Snapshot nevű vezeték nélküli eszközét, az amerikai piacon is meglehetősen alacsony még az olyan gépjármű biztosítások penetrációja, melyek a telematika valamilyen formáját használják. A fogyasztók többsége nem sokat tud a telematikai alapú gépjármű-biztosításról, vagy egyenesen ellenzi, hogy biztosítójuk figyelemmel kísérje vezetési szokásaikat, nem is beszélve arról, hogy aggályaik vannak egy sor más magánjellegű információ megosztásával kapcsolatban. Ez az ódzkodás azonban fokozatosan oldódik, ahogy a technológia fejlődik, ezért a Telematika 2.0 is felfutóban van.

Számos olyan tendencia figyelhető meg, amelyek a biztosítókat, az autógyártókat és a járművezetőket is a telematika felé terelheti. Ilyen lehet például az autólopások számának emelkedése; a COVID-19 és az otthonról történő munkavégzés átalakulása következtében a megtett kilométerek számának drámai csökkenése; az új ingázási és közlekedési minták kialakulása, a személyes adatok megosztásától való félelem csökkenése; a magasabb szintű biztonság és védelem iránti igény (különösen jogosítvánnyal rendelkező gyermekekkel rendelkező háztartásokban vagy a balesetek gyakorisága és súlyossága.

Bővül a telematikai játéktér

A Telematics 2.0 a kedvezményeken túl, vészhelyzeti segítségnyújtást és közúti segítségnyújtást is ígér. A legígéretesebb újdonság az azonnali kárbejelentés (FNOL) folyamatának átalakítása, amely valós idejű, automatizált kárbejelentést tesz lehetővé az eseményről vagy balesetről. Mindezek a koncepciók már most is elérhetőek, de a telematika alacsony elterjedtsége miatt jelenleg még nagyon kevés ilyen kárbejelentésre került sor.

A telematikai módozatok egyéb újdonságai egybevágnak a fejlett vezetéstámogató rendszerek (ADAS) fejlődésével, melynek köszönhetően az autó és a vezető viselkedése egyszerre javul. A gamification és a jutalmak ösztönözhetik a biztonságos vezetést, és már most is ígéretesek, például azáltal, hogy csökkentik a figyelmetlen vezetést a gépjárműbiztosítási fedezet fedezet hiper személyre szabottá és dinamikussá válásával.

Manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek és sorra jelennek meg olyan új telematikai technológiák, amelyek kiváltják a költséges és nehézkes OBD (on-board diagnostic – fedélzeti diagnosztikai) plug-in eszközöket. Ezek mára már okostelefon-applikációkká fejlődtek, és javítják az információk pontosabb begyűjtését. A True Motion közelmúltbeli felvásárlása a Cambridge Mobile Telematics (CMT) által a telematikai biztosítások konszolidációs szakaszának kezdetét jelentette, amelyet gyorsan követett a Lemonade belépése a gépjármű-biztosítási területre a Metromile felvásárlásával.

Emellett olyan intelligens városi (smart city) projektek jelennek meg, amelyek különböző típusú digitális és hangaktiváló technológiákat és érzékelőket alkalmaznak maghatározott adatok gyűjtésére és továbbítására, erősen támaszkodva a jármű-jármű (V2V) és a jármű-infrastruktúra közötti kommunikációs kapcsolatra. Az önvezető járművek elterjedése pedig szintén a telematika elterjedését hozhatja magával. Ezek a technológiai fejlesztések minden bizonnyal tartósan átalakítják a közlekedés, a gépjárművek és az autóbiztosítások jellegét.