Eladja nem-életbiztosítási üzletágát a HSBC
2011.09.14
A világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportja, a londoni székhelyû HSBC Group eladásra kínálja nem-életbiztosítási üzletágát, mivel az 1 milliárd dollárra becsült üzletág nem tartozik a bankcsoport core-tevékenységébe és nem illeszkedik jövõbeli elképzeléseikbe – közölte a társaság a Reuters-szel.

Európa legnagyobb bankcsoportja, mely Ázsiában is kiterjedt tevékenységet folytat, felkereste azokat a lehetséges vevõket, akik október közepéig érdeklõdésüket fejezhetik ki a nem-életbiztosítási üzletág megvétele iránt.

A HSBC Nagy-Britanniában, Franciaországban, Hongkongban és Szingapúrban mûködtet nem-életbiztosítási vállalkozásokat, melyek egyedül évi mintegy 400 millió dolláros díjbevételt hoznak. Az üzletág tavaly nagyságrendileg 1 milliárd dolláros adózás elõtti eredmény értek el – közölte a csoport júniusban.

A hongkongi székhelyû HSBC szóvivõje a hírre mindössze annyit mondott: „nem kommentálunk piaci pletykákat és spekulációkat”.

A Reutersnek nyilatkozó forrás szerint a HSBC 16 százalékos részesedése Ping An Insurance of China-ban és a 18 százalékos részesedés a Bao Vietnamban, amely egy helyi pénzintézet, nem része az értékesítési folyamatnak.

A bankcsoport májusban jelentette be, hogy megválik a nem core-tevékenységhez tartozó üzletágaitól, melynek részeként az Egyesült Államokban mûködõ bankhálózat egy részét is bezárja, valamint számos európai lakossági banki üzletágától is megválik, például Lengyelországban és Oroszországban.

A HSBC 2008 májusában jelent meg a magyar piacon a 2001-ben alapított Beneficial Magyarország Pénzügyi Zrt. felvásárlásával, 2009-ben azonban már a kivonulás mellett döntöttek.