Boszniában terjeszkedik az Union és Erste anyja
2011.09.14
A hazai piacon az Union Biztosító és az Erste Biztosító anyavállalataként jelen lévõ Vienna Insurance Group Bosznia-Hercegovina biztosítási piacára is betört: többségi részesedést szerzett a Jahorina Osiguranje AD Pale biztosítóban, az ügylet már csak a hatósági jóváhagyásra vár.

A Banja Luka tõzsdén jegyzett Jahorina túlnyomórészt vagyonbiztosítással foglalkozik, habár 2010 óta már életbiztosításokat is értékesít. A felvásárlással a VIG a feltörekvõ boszniai piacon is megveti lábát, ahol növekedés ugyan most épp stagnál a bizonytalan politikai légkör miatt.

A társaság vezérigazgatója, Gunter Geyer megjegyezte: a VIG bízik abban, hogy Bosznia-Hercegovina képes legyõzni a „gazdasági és politikai bizonytalanság” korát. Hosszú távon erõs keresletnövekedést várunk a biztosítási piacon.

A jelenlegi biztosításpiaci adatok azt mutatják, hogy van potenciál a régióban, mivel a nem biztosítottak erõs érdeklõdést mutatnak a szolgáltatások iránt. Az egy fõre jutó éves biztosítási díjak nagysága körülbelül 63 euró volt 2010-ben Bosznia-Hercegovinában, míg Szerbiában 75 euró, az EU-15 tagországok átlaga pedig 2500 euró.

A VIG nagyjából részvények 92 százalékát szerzi meg a Jahorinaban, amely egyúttal azt jelenti, hogy a biztosító 25 országban képviselteti majd magát a kelet-közép-európai régióban.

A hazai piacon az Union Biztosító és az Erste Biztosító anyavállalataként jelen lévõ Vienna Insurance Group (VIG) 2010-ben 37,1 milliárd forintos díjbevételt generált. Az életbiztosítási üzletág bevétele 5,8 százalékos növekedéssel 23,2 milliárd forintot, míg a nem-életbiztosítási terület díjbevétele 13,9 milliárd forintot ért el.