Felbolydulhat Kína biztosítási piaca
2015.06.23
Nagy változások elõtt áll Kína biztosítási ágazata a közelgõ új szabályozások nyomán, amely ez idáig az ország pénzügyi rendszere állóvizének számított. A kínai kormány a jövõben sokkal nagyobb szerepet szán a biztosítóknak az ország szociális jóléti rendszerében.

A kínai biztosítók már eddig is fontos szerepet játszottak abban, hogy Kínának sikerüljön fontos ingatlanokat megszereznie Londonban és New Yorkban, azonban innovációs szempontból meglehetõsen nagy elmaradásban van az ágazat. A legtöbb életbiztosítás inkább megtakarítási termékként mûködik, amely garantált kifizetést Ígér az egyszeri díjas befizetések fejében. A kockázati életbiztosítások, ahol a rendszeres díjas befizetések fejében a biztosított támogatásban részesül egy baleset, betegség, vagy halál esetén, mindössze az életbiztosítási piac töredékét alkotják.

Ez azonban hamarosan megváltozhat, miután az egyre növekvõ középosztály kezdi felismerni a védelem szükségességét. Tavaly új szabályozás is született, mely szerint a bankokon keresztül értékesített biztosítási termékek legalább 20%-a hagyományos életbiztosítás kell, hogy legyen.

A Daiwa Capital Markets hongkongi elemzõje szerint a kínai kormány életbiztosítási penetráció tekintetében kitûzött célja évi 17%-os díjbevétel növekedést jelentene 2015-2020 között, szemben a 2009-2014 közötti 13%-kal. Ehhez hozzájárulhat a munkáltatói nyugdíjpénztári befizetések adómentessé tétele, amit tavaly vezettek be, de idén további ösztönzõket vezethet be a kormány az egyéni magánnyugdíj befizetések esetében is. A kormány célja ugyanis az, hogy kiegészítse az állami nyugdíjrendszert, amely komoly hiánnyal néz szembe, ahogy Kína lakossága is öregszik.

Az új tõkekövetelmények szintén átalakíthatják a biztosítási ágazatot, idén ugyanis Kínában is új, kockázat alapú szolvencia rendszert (C-ROSS) vezetnek be, hasonlóan Európához. Az új szabályok azoknak a biztosítóknak kedveznek majd, amelyek diverzifikált termékösszetétellel és széles földrajzi lefedettséggel rendelkeznek, míg a kisebb szereplõket, amelyek kockázata egy termékre vagy régióra koncentrálódik, büntetni fogja az új rendszer. Mindez idõvel piaci konszolidációt eredményezhet majd.

A kínai biztosítási szabályozó hatóság, a CIRC egyik magas rangú tisztviselõje márciusban azt nyilatkozta, hogy az új szabályok nyomán a kínai biztosítók kétharmada esetében várhatóan romlani fog a szolvencia mutató.