Így változik a betétbiztosítás
2015.06.30
A kisebb települések betéteire is kiterjesztik július 3-tól az OBA-garanciát. A közösségi betéteknél viszont szigorodnak a szabályok, bár ez valószínûleg keveseket érint majd. A banki kötvények befektetõit nem védik már a csõdkockázat ellen. Az ügyfelek számára kedvezõ fejlemény, hogy a hirtelen megugró betétek esetében 100 ezerrõl 150 ezer euróra emelkedik a betétbiztosítás határa - írja a Világgazdaság.

A hét végétõl nem vállal már garanciát az újonnan kibocsátott banki kötvényekre és letéti jegyekre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) – egyebek mellett így módosulnak pénteken a betétbiztosításról szóló jogszabályok. A már kibocsátott hitelpapírokra továbbra is él a biztosítás egészen a lejáratukig, csak az új kötvények csõdkockázatára nem lesz már garancia. A banki kötvények befektetõi így egy esetleges csõd esetén rosszabbul járhatnak, mint a Quaestor kötvényesei, akik úgy is megkapják 30 millió forintig a kártalanítást, hogy az értékpapírjaik csõdkockázatára semmiféle garancia nem volt.

A kisebb önkormányzatok számlái viszont péntektõl a korábbinál nagyobb biztonságban lesznek. A települések az általuk alapított költségvetési szervek betéteire ugyanis kiterjesztik a garanciát, ha a helyi önkormányzat költségvetési mérlegfõösszege nem haladja meg az ötszázezer eurót.

Az ügyfelek számára kedvezõ fejlemény, hogy a hirtelen megugró betétek esetében 100 ezerrõl 150 ezer euróra emelkedik a betétbiztosítás határa. Extra összegû kártérítés akkor járhat a nagyobb betétekre, ha a hitelintézet ügyfele igazolni tudja, hogy a pénzhez egy lakóingatlan eladása, munkahelyi végkielégítés vagy lejárt biztosítás révén jutott hozzá, esetleg bûncselekmény áldozataként vagy tévesen elítéltként kapott kártérítést.

A társasházaknak és egyéb közösségeknek viszont a korábbinál jobban meg kell gondolniuk, hol kötik le a pénzüket, a közösségi betétekre vonatkozó korábbi kedvezõ elbírálás ugyanis megszûnik. Ez a szigorítás egyébként nem valószínû, hogy sokakat érint, a társasházak vagy az iskolai közösségek ugyanis együttesen is ritkán rendelkeznek 30 millió forint fölötti betéttel.