8 éve nem látott fordulat az amerikai biztosítási piacon
2011.09.15
Nyolc év óta elõször, az idei második félévben 1,5%-kal emelkedtek a vagyon- és felelõsségbiztosítási díjak az Egyesült Államokban – derül ki a Tower Watson felmérésébõl.

A Commercial Lines Insurance Pricing Survey (CLIPS) címet viselõ éves felmérés a nem személyhez kötõdõ biztosítási termékek árainak változását vizsgálja az Egyesült Államokban. Mintegy 38 biztosítótársaság vagyon- és felelõsségbiztosítási termékeinek áralakulását elemzi éves alapon. A CLIPS az iparág egyik legfontosabb benchmarking eszköze.

Utoljára 2003 utolsó negyedévében emelkedtek az üzletág biztosítási díjai, összhangban a társaság másik felmérésének eredményeivel, amely szerint biztosítók gazdasági vezetõinek 75%-a szerint a vagyonbiztosítási díjak már nem tudnak tovább csökkenni, vagyis innentõl már csak emelkedés várható.


A Tower Watson szerint azonban még korai lenne kijelenteni, hogy vége a gyenge piacnak, habár a CLIPS eredmények, és a CFO-k várakozásai is erre utalnak. A vagyonbiztosítások díjainak alakulását az idei év katasztrófaeseményei befolyásolták, azonban a díjak emelkedésének mértéke még nem elegendõ a kárhányad emelkedésének megakadályozásához. A harmadik és negyedik negyedéves eredmények alapján azonban már biztosabb képet kaphatunk az iparág alakulásáról – derül ki a Tower Watson elemzésébõl.