5 parkolási balesetben érintett vétkes sofőrből 1 elhagyja a helyszínt Észtországban
2022.01.10

Az észt gépjármű biztosítási garancialap és zöld kártya iroda, az LKF által közzétett adatok szerint 2021 első tizenegy hónapjában mintegy 29 ezer közlekedési balesetet jelentettek, amelyek összkára 51 millió euró volt. Ebből mintegy 11 ezer parkolási baleset volt, 12 millió eurós összkárral, valamint 1085 eurós átlagos kárral.

Az LKF szerint a parkolási baleseteknél gyakran előfordul, hogy a vétkes sofőr elhagyja a helyszínt, később azonban sokkal nagyobb problémákkal találkozik: „... a helyszín elhagyása a rendőrség által kiszabott bírságon felül a biztosítótól behajtást vonhat maga után."

Az összes közlekedési biztosítási eset 39 százalékát a parkolási balesetek, 17 százalékát a hátulról történő ütközések, 14 százalékát pedig a kereszteződésekben történő ütközések teszik ki. A helyi If biztosító idén nyáron végzett felmérése szerint a parkolási balesetet okozók 20 százaléka elmenekül a helyszínről.

Hazánkban az Allianz Hungária Zrt. korábbi közlése szerint a gépjármű balesetek 42%-a parkoláskor következik be, amikor is egy tolató jármű nekiütközik egy álló járműnek. 20%-nál pedig két autó tolat egymásnak parkolás közben. Tízből nyolc esetben a koccanások a parkolóhelyről való kiálláskor történnek, míg ez az arány a parkolóhelyre való beálláskor csupán 16%. A legtöbb parkolási balesetet a városi terepjárók és a kisteherautók szenvedik el.

„Sokan valószínűleg még nem értik, miért kell regisztrálniuk egy balesetet. A parkolási balesetet okozó személynek jövőre húsz euróval többet kell fizetnie a gépjármű-felelősségbiztosításért, és a menekülőnek a rendőrségi bírsággal együtt az összes kárt is ki kell fizetnie, így a teljes összeg elérheti a több ezer eurót" - magyarázta Taavi Kruus, az If gépjármű-biztosítási igazgatója.