Energiatakarékos otthonok: érdemes készülni 2012-re!
2011.09.16
Az UNIQA Biztosító Zrt., a Magyar Passzívház Szövetség, (MAPASZ) valamint a MAPASZ tagjai a mai napon jelentették be, hogy 2011. szeptember elején megalakították a Zöld Otthon Együttmûködést, amelynek célja a környezettudatos, modern, energiatakarékos otthonok elterjedése és népszerûsítése a magyar lakosság körében.

A Zöld Otthon Együttmûködés tagjai azt vállalják, hogy olyan „zöld” termékeket, innovatív szolgáltatásokat kínálnak termékpalettáikon, amelyek összhangban vannak az együttmûködés fõ célkitûzéseivel, illetve segítik azok széles körû elterjesztését. Ennek jegyében az UNIQA Biztosító, a Zöld Otthon Együttmûködés keretein belül ez év szeptemberében egy új – a környezettudatos otthonkialakítás igényeinek megfelelõ – lakásbiztosítási terméket vezet be „Otthon és környezet” néven.

Az Otthon és környezet lakásbiztosítás megnyugtató biztosítási megoldást nyújt azoknak is, akik környezettudatosan, megújuló energiát felhasználó berendezésekkel tették korszerûvé otthonukat. Az Otthon és környezet „Öko” csomagja ugyanis védelmet nyújt az olyan értékes berendezésekre is, mint a napelemek, napkollektorok, illetve a szabadban tárolt vagyontárgyak, például a kerti bútorok.

Az új lakásbiztosítási konstrukció abból a szempontból is különleges, hogy 15 ezer forint értékhatárig hozzájárul a jövõ év elejétõl kötelezõen bevezetésre kerülõ Lakás Zöldkártya, azaz ingatlan energetikai tanúsítvány megszerzéséhez.

Egy, 2012 januárjától életbe lépõ rendelet szerint ugyanis, minden értékesítésre, hosszú távú bérbeadásra, vagy átírásra kerülõ ingatlannak kötelezõen rendelkezni kell ezzel a tanúsítvánnyal, amely átfogó tájékoztatást ad az épület energiahatékonyságáról, és ennél fogva az ingatlan tényleges forgalmi értékét is befolyásolhatja.

„ Fontosnak tartjuk, mint az innovációban mindig élenjáró biztosító, hogy a piaci igények szélesedésével mi is ahhoz igazítsuk termékstruktúránkat, így jött létre az új Otthon és környezet névre keresztelt lakásbiztosítás. Azoknak a családoknak, akik már megtették a kellõ korszerûsítést ingatlanukon környezetünk megóvása érdekében, most Öko termék csomagunkkal biztosítási megoldást kínálunk. A nagy értékkel bíró berendezések védelmet érdemelnek, mint ahogyan környezetünk és bolygónk is.” –Kurtisz Krisztián, az UNIQA Biztosító nem-élet biztosítás fõigazgatója.

Az új termék bevezetésével egy idõben, az UNIQA – a MAPASZ és tagjainak szakmai támogatásával – az energiatakarékos otthon koncepcióját, összetevõit bemutató és népszerûsítõ, közérdekû microsite-ot is elindított. A www.otthoneskornyezet.hu oldal fõ vonzereje egy 3D-ben modellezett forgatható passzívház.

Az UNIQA és partnerei azt is célul tûzték ki, hogy az oldalon keresztül megismertessék az érdeklõdõket a passzív-, illetve energiatakarékos házak legfõbb jellemzõivel, bemutassák a lakóingatlanok legfõbb energiatakarékossági pontjait, illetve friss információkat nyújtsanak a témára vonatkozó uniós célokról és irányelvekrõl. A látogatók arról is képet kaphatnak, hogy energiatakarékossági szempontból milyen az itthoni ingatlanállomány állapota és, hogy a jövõre bevezetésre kerülõ ingatlan zöldkártyarendszer hogyan befolyásolja majd a hazai ingatlanok értékét. Az oldalon tájékozódhatnak az érdeklõdõk a témához kapcsolódó finanszírozási, forrásbevonási lehetõségekrõl, illetve a szabályozási aktualitásokról is, ami segítheti a korszerû otthonok hazai elterjedését.

„A Magyar Passzívház Szövetség örömmel csatlakozott az UNIQA zöld lakásbiztosításának kampányához, mert megfelelõ felületet biztosítanak arra, hogy kellõ információkat juttassuk el azoknak az ingatlan tulajdonosok részére, akik a hosszú távú célokat elõtérbe helyezve, ilyen mélységekben gondolkodnak egy lakáskorszerûsítés során. A MAPASZ és tagjai sok évi szakmai tudásuk által létrehozott innovatív termékeik, szolgáltatásaik mellett az UNIQA Otthon és környezet lakásbiztosítása megfelelõ folytatása a környezettudatosság és a passzívházak elterjedésének. Elõremutatónak tartjuk, hogy egy biztosító társaság is gondol termékei kialakításakor a környezettudatosságra és a környezetbarát ügyfelekre, akik ténylegesen tesznek vagy már tettek is bolygónk védelméért.” – Debreczy Zoltán, a Magyar Passzívház Szövetségének elnöke.

Az weboldal azt is szemléletesen bemutatja, hogy milyen veszélyeknek van kitéve otthonunk, és melyek a leggyakoribb és legnagyobb kárt okozó események. A bemutatók mellett az érdeklõdõk tippeket és hasznos tanácsokat kapnak arról, hogy mit kell, és mit lehet tenni például egy vihar vagy betöréses lopás okozta károk megelõzésére.

Az UNIQA és a MAPASZ mellett, a Zöld Otthon Együttmûködés tagjai: az Ablakcentrum Kft., a Bachl Hõszigetelõ Kft, a Bauland, a MAXOMIN Magyarország, a Nilan Légtechnika Kft., és a Weishaupt Hõtechnikai Kft.