A világ legnagyobb viszontbiztosítói – itt a lista!
2011.09.16
A piac gyengélkedése, és a meglehetõsen gyengén muzsikáló befektetések ellenére továbbra a Munich Re és a Swiss Re megõrizte piacvezetõ szerepét a globális viszontbiztosítási piacon – derül ki az A.M. Best rangsorából.

Az elmúlt néhány év nem kedvezett a viszontbiztosítóknak: a díjak nem emelkedtek, a befektetési eredmények különösen gyengék voltak, a befektetõi érdeklõdés meglehetõsen langyos volt, ami nem kedvezett a konszolidációs folyamatoknak sem –derül ki az A.M. Best “Global Reinsurance Market Review” címet viselõ jelentébõl.


Ráadásul a viszontbiztosítók tartalékainak tavalyi kedvezõ alakulása nem valószínû, hogy idén is folytatódik. Sõt, a katasztrófák által okozott veszteségek – melyek becsült nagysága az idei elsõ félévben közel 60 milliárd dollár – jelentõsen lecsökkentették a tavaly januári masszív tõketartalékokat. A piac éppen ezért óriási reményeket fûz a vagyon katasztrófa viszontbiztosítások januári újratárgyalásához, amely díjemelkedéshez is vezethet. A társaságok bruttó díjbevételei szintén nem sokat változtak a tavalyi évben – fûzte hozzá az A.M. Best.

A hitelminõsítõ idei viszontbiztosítói rangsorában ennek megfelelõen vajmi kevés változás látszik a 2010-es listához képest. A top 10-es listán a Munich Re és a Swiss Re végzett az élen, melyek rendre 31,3 és 24,8 milliárd dolláros bruttó díjbevételt értek el az élet- és nem-életbiztosítási piacon.
A jelentés szerint a Berkshire Hathaway árral szemben úszott tavaly, hiszen két nagy viszontbiztosítási ügyletet is sikerült kötnie, melyek együttesen több mint 4 milliárd dolláros bevételt hoztak a társaságnak.