2011: a második legdrágább év a biztosítók számára
2011.09.19
Globálisan elérte a 70 milliárd dollárt a katasztrófák által okozott biztosítói károk nagysága az idei elsõ félévben. A Swiss Re adatai alapján ezzel 2011 a második legdrágább évnek számít a biztosítók számára. Az Aon csoport becslései szerint egyedül az Egyesült Államok több mint 7 milliárd dollár veszteséget szenvedett el június óta.

A globális viszontbiztosító nemrégiben kiadott jelentése szerint 2011 elsõ felében a természeti katasztrófák által okozott biztosított károk nagysága globálisan meghaladta a 70 milliárd dollárt, mely alapján az idei év, a károk nagysága szerint a valaha mért második legdrágább éve.

Egyedül 2005-ben okoztak ennél nagyobb károkat a természeti katasztrófák, összesen mintegy 120 milliárd dollárt, amelybõl 90 milliárd dollártért három hurrikán – a katrina, a Wilma és Rita – volt felelõs.

Ami a földrengések által okozott károkat illeti, 2011 elsõ félévében minden idõk legnagyobb káreseményei következtek be. Összességében a károk év végéig továbbra is folyamatosan emelkednek, fõként az atlanti-óceáni hurrikán szezonnak – ide értve a közelmúltban végigsöprõ Irén névre keresztelt hurrikánt – köszönhetõen.

A Swiss Re vezetõ közgazdásza, Thomas Hess az adatokat kommentálva elmondta:„A japán földrengésben elhunyt emberek száma, és az új-zélandi szomorú események alapján 2011-t biztosan a tragikus földrengések éveként fogják számon tartani. A most is zajló amerikai hurrikán szezon, illetve a szokásos európai téli viharok azonban a teljes évet tekintve még közelebb hozhatják 2011-et a 2005-ös rekord évben elszenvedett 120 milliárdos károkhoz.”

Az Aon Group katasztrófa-jelentése szerint az Irén hurrikán és egyéb természeti katasztrófák következtében az Egyesült Államokban június 30. óta elérte a 7 milliárd dollárt a biztosított károk nagysága, amely globálisan eléri a 10 milliárd dollárt.