Okostelefonunkat is érdemes biztosítani nyaraláskor
2015.07.23
Nyaralás idején nem csupán magunkra érdemes biztosítást kötni, hanem kedvenc „útitársunkra”, vagyis okostelefonunkra is – állítja az Európai Utazási Biztosító.

Az európai országokban az elmúlt években közel kétszeresére nõtt az egy háztartásra jutó okostelefonok száma, míg Kelet-Európában csaknem megháromszorozódott. Az európaiak több mint egyharmada állítja, létfontosságú számára az internetelérés, bárhol is tartózkodjon a világban, míg az amerikaiaknál a lakosságnak közel fele gondolja, hogy nem tudna okostelefonja nélkül élni - írja a telefonguru.hu.

Az SDL adatai szerint az utazók 76%-a szereti megosztani tapasztalatait a közösségi média platformjain. Az Y és Z generációk számára a közösségi média használata már-már alapvetõ szükséglet. Nekik már eszükbe sem jut képeslapokon üzenni élményeikrõl otthon maradt szeretteiknek, barátaiknak, hiszen az új évezredben már az „instant” élménymegosztás kap központi szerepet. A mobilunk és az internet pedig mindig kéznél van.

Kálmán Péter, az Európai Utazási Biztosító stratégiai partnere, a NUR-Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. marketingvezetõje elmondta, hogy míg 2008-2009 után többen, de rövidebb idõre mentek nyaralni, mint korábban, most ezzel ellentétes trendeket lát. „Akik néhány évig nem engedhették meg maguknak, hogy külföldi, tengerparti tájakon nyaraljanak, most ismét megtehetik. Idén sok, görög tengerparton készült selfie-t láthatunk majd, de egyértelmûen sláger Törökország, Bulgária, az autóval utazók és gyermekes családok körében pedig népszerû még Horvátország és Olaszország is.”

Az utazás során fotózunk, „becsekkolunk”, igazi útitársunk a mobilunk, sajnos azonban minél drágább egy telefon, annál vonzóbb célpontot jelent a zsebtolvajok számára – az EUB tapasztalatai szerint, különösen tömegben, városnézés, séta során jellemzõ, hogy az okostelefonnak „lába kél”. Figyelembe véve az egyre drágább és különlegesebb okostelefonok elterjedését, az Európai Utazási Biztosító jelentõsen megemelte a mobiltelefonra vonatkozó szolgáltatásait: terméktípustól függõen, akár már 200 000 forinting terjedhet a fedezet. Bár a készülék árát lopás esetén megtérítheti a biztosító, az azon tárolt fotókat nem tudja pótolni: ezért az EUB azt javasolja, hogy engedélyezzük telefonunkon a fotók automatikus feltöltését felhõben lévõ tárhelyünkbe – a jelentõs adatforgalom miatt pedig érdemes a szinkronizálást wi-fi kapcsolatra korlátozni.