Jöhetnek a vezetõ nélküli autók
2015.08.04
A Daimler-, a BMW- és a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi 2,5 milliárd euróért megveszi a Nokia térképüzletágát. Az ügylettel az autógyártók közelebb kerülhetnek az önmagukat irányító jármûvek kifejlesztéséhez – írja a vg.hu.

Hétfõn hivatalosan is bejelentették, hogy a német autógyártók alkotta konzorcium vásárolja meg a Nokia térképüzletágát. A HERE nevû részlegre számos vevõjelölt akadt – többek között az Uber, amely 3 milliárd dollárt fizetett volna érte –, azonban a finn vállalat végül a Daimler, BMW és az Audi hármasát választotta. A felvásárlást várhatóan 2016 elsõ negyedévében zárják majd le, az eladás véglegesítéséhez azonban szükség van a hatóságok engedélyére is. A három vevõ szerint az új sofõrsegítõ rendszerek kifejlesztéséhez és a teljesen önmagukat irányító jármûvek megvalósításához kulcsfontosságú egy ilyen térképmegoldás és adatbázis.

A Nokia még 2008-ban kezdte el felépíteni saját térképüzletágát, amely mára közel 200 országban, több mint 50 nyelven elérhetõ. A HERE eladása szerves része a Nokia stratégiai átalakításának, amelynek egyik eleme volt a mobiltelefon-gyártó részleg értékesítése 5,44 milliárd dollárért a Microsoftnak. Ezt az ügyletet tavaly áprilisban zárták le. A folyamat másik fontos állomása az Alcatel-Lucent felvásárlása, ezt idén tavasszal jelentették be. A 15,6 milliárd eurós akvizícióval a társaság jelentõsen erõsítené pozícióját a távközlési hálózati megoldások szegmensben a svéd Ericssonnal és a kínai Huaweijel szemben.