Amerikában kilőtt a digitális életbiztosítások iránti kereslet
2022.02.08

Jelentős növekedés tapasztalható az orvosi vizsgálat nélküli életbiztosítások terén - derül ki az amerikai Policygenius 2022-es életbiztosítási trendjelentéséből.

A digitális életbiztosítási termékek iránti kereslet az elmúlt évben nőtt, ami feltehetően a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódik. 2021 októbere és decembere között a Policygeniuson keresztül benyújtott kérelmek mintegy 56%-a orvosi vizsgálat nélküli kötvényekre vonatkozott, míg 2021 januárja és márciusa között ez az arány csak 26% volt.

A jelentés a Policygenius platformján kínált 10 legnagyobb biztosítótársaság adatait tartalmazza. Az insurtech kórtörténeti, laborvizsgálati, gépjárművezetői, hiteltörténeti és egyéb, az ügyfélről rendelkezésre álló nyilvános adatok elemzésével igyekszik kockázati életbiztosítást nyújtani, orvosi vizsgálat nélkül, gyors elbírálást és szerződéskötést ígérve.

„Hogy lépést tudjunk tartani ügyfeleink igényeivel, a 2020 eleji mindössze három orvosi vizsgálat nélküli életbiztosításról 2021-ben hétre váltottunk, 2022-re pedig még több lesz” – mondta Eloise Spinello, a Policygenius ügyfélkapcsolati igazgatóhelyettese egy nyilatkozatban. „Egyre több biztosító alkalmazkodik a kereslethez azáltal, hogy olyan orvosi vizsgálat nélküli opciókat kínál, amelyek minden egészségügyi szintre kiterjednek, ahelyett, hogy csak a legegészségesebb kérelmezőknek tartanák fenn ezeket a lehetőségeket."

Korábban az életbiztosítást kötők többsége személyesen, ügynökkel kötött életbiztosítást, de az emberek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az online vásárlási lehetőségek iránt.

A LIMRA 2020-as biztosítási barométer tanulmánya szerint 2020-ban már csak az emberek mintegy 42%-a vásárolt inkább személyesen életbiztosítást. A tanulmány szerint a fogyasztók közel 30%-a érdeklődik az online vásárlási lehetőségek iránt.

Az adatok azt mutatják, hogy az orvosi vizsgálat nélküli kockázati életbiztosítások ára a teljes orvosi vizsgálatot igénylő kockázati biztosításokhoz hasonlóan alakul, egyes biztosítottak kevesebbet fizettek a Policygenius Life Insurance Price Index szerint. A fogyasztók életkorának előrehaladtával az életbiztosítások ára emelkedik, függetlenül attól, hogy a biztosítás teljes orvosi vizsgálatot igényel-e, vagy orvosi vizsgálat nélküli kötvényről van szó.

„Néhány ügyfelünk számára az azonnali döntés a legfontosabb tényező. Más ügyfelek előre megemlítik, hogy nem akarnak orvosi vizsgálatot, így ez egy másik fontos szempont" - mondta Spinello. „Még ha az orvosi vizsgálat nélküli biztosítások valamivel drágábbak is, mondjuk 5-10 dollárral több havonta, az ügyfelek a gyorsabb átfutási idő miatt mégis ezeket választják."