Több mint 200 millió európai rendelkezik egészségbiztosítási kártyával
2015.08.10
Csaknem 206 milliót európai polgár rendelkezik úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EHIC), ami nagyjából a tagállamok biztosított lakosságának 40%-a – derül ki az Európai Bizottság 2014-es évre vonatkozó adataiból.

Akárcsak az elõzõ években, 2014-ben is tovább nõtt a kártyák száma: tavaly összesen 6 millióval, vagyis 4%-kal nõtt az egészségbiztosítási kártyák száma, 2009-hez képest pedig több mint 10%-os bõvülés történt.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyenesen igényelhetõ, igazolja, hogy birtokosa külföldön is jogosult arra, hogy az adott ország polgáraival azonos feltételekkel és azonos áron kaphasson sürgõsségi egészségügyi ellátást. A kártya ugyanakkor nem használható elõre tervezett egészségügyi ellátásra más országban.

A közegészségügyi ellátást nyújtó kórházak kötelesek elfogadni az kártyát, amivel az EB szerint az esetek túlnyomó többségében nincs is gond: a betegek jellemzõen megkapják a szükséges ellátást és meg is térítik nekik a költségeket minden gond nélkül. Elõfordul ugyanakkor, hogy egy-egy egészségügyi szolgáltató nem megfelelõen tájékozott, ezért elutasítja a kártyát.

Amennyiben valahol elutasítják a kártyát, az EB azt javasolja a pácienseknek, hogy lépjen kapcsolatba az adott ország illetékes egészségügyi hatóságával. Az ehhez szükséges segélyhívó számok könnyen elérhetõek az EHIC applikációban, amit okostelefonokra és táblagépekre is telepíteni lehet. Ha ott is elutasítják, akkor saját tagállamától is kérhet segítséget a kártyatulajdonos. Ha a nemzeti hatóságoknál sem tudja tisztázni az ügyet, akkor az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálattól kérhet személyre szabott tanácsadást, illetve a SOLVIT-hoz is segítségért fordulhat, ha úgy érzi, hogy jogait nem tartják tiszteletben a hatóságok egy másik uniós országban.

A bizottság arra is figyelmeztet, hogy a kártyát teljesen ingyenesen állítja ki a nemzeti egészségbiztosítási szolgáltató, és ha valaki pénzt kér érte, azt is jelezni kell az illetékes tagállami hatóságoknál.

A Bizottság adatai szerint Magyarországon a nyilvántartás szerint a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezõk 16,5 százaléka rendelkezik uniós egészségbiztosítási kártyával, szemben a 2013-as 18%-kal. 2014-ben összesen 441 135 db kártyát igényeltek hazánkban, a forgalomban lévõ összes EHIC száma pedig 1 645 941 db volt tavaly év végén.

Csehországban, Olaszországban és Lichtensteinben a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezõk 100%-a rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, de Luxemburgban, Máltán, Hollandiában, Ausztriában és Svájcban is 90% feletti az arányuk. Ezzel szemben Bulgáriában, Spanyolországban, Görögországban, Franciaországban, Horvátországban, Lettországban, Lengyelországban és Romániában 10% alatti ez az arány.