A biztosítók fele toborzásra készül
2011.09.19
Az elmúlt hat hónapban jelentõsen javultak az amerikai biztosítók profitkilátásai, ennek is köszönhetõ, hogy mind több társaság tervez létszámbõvítést – állítja egy friss felmérés.

A Jacobson Group és a Ward Group közös, legfrissebb biztosítási területre vonatkozó munkaerõ-piaci jelentése szerint a megkérdezett vállalatok 75%-a árbevétel-növekedést vár a következõ évben, 19% változatlan bevételeket prognosztizál, míg 6% gondolja úgy, hogy csökkenni fog bevétele.
Eközben a felmérésben résztvevõk 44%-a létszámbõvítést tervez a következõ 12 hónapban, 43% a meglévõ létszám fenntartására törekszik, míg 13 százalék leépítésre készül.

„Jelentõsen emelkedett az elmúlt félévhez képest azon cégek aránya, akik árbevétel növekedést jósolnak a következõ egy évre” – jegyezte meg a Jacobson Group elnök-vezérigazgatója, Greg Jacobson. A legutóbbi, januári biztosítási munkaerõ-piaci jelentésben a válaszadóknak még mindössze csak 66%-a prognosztizált bevétel növekedést, a mostani 75%-kal szemben.

Jacobson szerint a cégek toborzási szándékának viszonylagos stabilitása hatékonyságnövekedésükkel magyarázható, továbbá azzal, hogy várhatóan olyan területekrõl származik a bevétel növekedés, melyek nem igényelnek további munkaerõt.

További befolyásoló tényezõ – tette hozzá a Ward Group elnöke, Jeff Rieder -, hogy néhány vállalat úgy döntött, nem csökkenti munkavállalói létszámát a válság évei alatt, bízva abban, hogy a bevételek ismét növekedni fognak.

A létszámbõvítést tervezõ cégek közül a legtöbben (53%) az üzleti volumen bõvülésével magyarázták szándékukat, szemben a januári felmérés eredményeivel, amikor még csak 36 százalék indokolta a munkaerõ-toborzási szándékát a forgalombõvüléssel.

A vagyon- és felelõsségbiztosítási ágazatban tevékenykedõ vállalatok körében többen jeleztek létszámbõvítési szándékot, mint az élet-, illetve egészségbiztosítással foglalkozók: elõbbiek 45%-a, utóbbiak 42%-a tervez munkaerõ felvételt. Továbbra is az IT-osztályok keresik a legtöbb új munkaerõt, azonban újabban már a marketing és káreseményekkel foglalkozó osztályok is bõvítést terveznek.

A felmérés szerint a legnagyobb vállalatok körében a legvalószínûbb a bõvítés a következõ 12 hónapban, különösen azoknál, akik a válság évei alatt leépítettek – tette hozzá Rieder. A társaságok elõrejelzései szerint hozzávetõleg 1 százalék körüli lehet a létszámbõvítés a következõ egy évben.

A felmérésben 113 amerikai biztosítótársaság vett részt, melyek átlagosan 1528 fõt alkalmaznak. Közülük 53 regionális, 54 pedig országos, illetve nemzetközi tevékenységet folytat. Ez volt az ötödik ilyen felmérés a Jacobson-csoport és a Ward Group készítésében.