Nyereséges lett a CIG Pannónia
2015.08.18
182 millió forintos adózott eredményével a második negyedévben is nyereséges lett a CIG Pannónia, mérleg szerinti eredménye 149 millió forint lett, ami több mint kétszerese az elõzõ év azonos idõszakában mért adatoknak. Éves alapon a biztosító bruttó díjbevétele 26%-os növekedést mutat, ez elsõsorban az eseti díjaknak köszönhetõ - írja a Portfolio.hu.

A biztosító második negyedéves adózott eredménye 182 millió forint lett, ami közel kétszerese az egy évvel ezelõtti adatoknak, mérleg szerinti eredménye éves alapon azonban 113%-os növekedést mutat. 243 millió forintos biztosítástechnikai eredménye 127 millió forinttal haladja meg az elõzõ év azonos idõszaki eredményét. Az eredményadatokban tehát folytatódik az elsõ negyedévben elindult emelkedés.

A CIG Pannónia bruttó díjbevétele az idei második negyedévben 3,3 milliárd forintot tett ki, amelynek legnagyobb részét, 2,4 milliárd forintot most is a rendszeres díjak adták. Ugyanakkor az eseti díjakból származó bevételek is nõttek, éves alapon több mint megnégyszerezõdtek, ezzel az arányuk a teljes bruttó díjbevételen belül 26%-ra emelkedett (ami éves alapon 18 százalékpontos növekedést jelent).

Úgy tûnik, nem okoztak komolyabb gondokat a biztosítónak a tavaszi brókerbotrányok, az új üzletszerzések állománydíja éves alapon több mint 16%-ot emelkedett, emellett a brókerbotrányok miatt esetlegesen jobban érintett független hálózat teljesítménye is meghaladta az egy évvel ezelõtti számokat. A független csatorna negyedéves alapon is növekedett, míg a saját hálózat értékesítési állománydíja kissé visszaesett.

A kárfizetések és szolgáltatások, valamint a kárrendezési költségek a második negyedévben 2087 millió forintot tettek ki. Utóbbiból 1 945 millió forint a befektetéshez kötött életbiztosítások részleges- és teljes visszavásárlása és 76 millió forint az általános biztosítások kárráfordítása. A biztosító második negyedéves összes mûködési költsége 1306 millió forint volt, amelybõl 449 millió forintot tettek ki az igazgatási költségek és 857 millió forintot pedig a díjak, jutalékok és egyéb szerzési költségek.

A CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) biztosítástechnikai eredménye az elsõ félévben 97 millió forint volt, amely már lényeges javulást mutat az elõzõ év azonos idõszaki 72 millió forintos biztosítástechnikai veszteségéhez képest. Az EMABIT az elsõ félévben 1745 millió forintos bruttó díjbevételt ért el, melynek legnagyobb része a casco és általános felelõsség ágazatokhoz kapcsolódik. 2015-ben az új szerzés összege 1125 millió forintot tett ki, a biztosított portfólió minõségének javulásával a biztosítástechnikai eredmény növekedése mellett az igazgatási költségek csökkenni tudtak.