Autóink belseje koszosabb, mint egy átlagos wc!
2022.03.03

Az autónk belsejében jelentősen magasabb a baktériumok szintje, mint egy átlagos WC-ben. A csomagtartó számít a legszennyezettebb, míg a kormánykerék a legtisztább területnek – derül ki egy friss kutatásból.

Az Aston Egyetem Egészség- és Élettudományi Főiskolájának kutatói öt különböző korú használt autó belsejéből vettek mintákat hat különböző területről, hogy megállapítsák a járműveken belüli baktériumszennyezettségi szintet.

Az eredményekből kiderült, hogy az autósoknak jóval gyakrabban kellene tisztítaniuk autóik belsejét, mivel a legtöbb ma forgalomban lévő autóban nagy valószínűséggel káros baktériumokat lehet felfedezni. Tanulmány feltárta, hogy az összes autó közül a csomagtartó volt a baktériumokkal legerősebben szennyezett terület, a kutatás során itt 1425 baktériumot azonosítottak. A vizsgálatban szereplő összes autó kólibaktériumot tartalmazott a csomagtartóban, és az összes autó csomagtartója jelentősen meghaladta egy átlagos WC bakteriális szennyezettségi szintjét. Az eredmények egyértelmű aggodalomra adnak okot mindazok számára, akik a bevásárlás után a csomagtartóba teszik a gyümölcsöt és a zöldséget, vagy a vezetőülésben fogyasztják el az autós vacsorát.

Nem meglepő módon összefüggést fedeztek fel az autó kora és a benne megtalálható baktériumok szintje között is. A vizsgálathoz mintát vett idősebb autók magasabb baktériumterhelést mutattak ki, mint azok, amelyek rövidebb ideje közlekednek az utakon.

A többi vizsgált terület közé tartozott még a sebességváltó kar, a műszerfal és a hátsó ülés, ahol szintén magasabb volt a baktériumszennyezettség, mint az átlagos háztartási WC-ben. A talált baktériumok között szerepelt a Pseudomonas, egy olyan baktériumtörzs, amelynek törzsei antibiotikumokkal nehezen kezelhetők, valamint a Staphylococcus aureus baktérium, amely egyes esetekben az MRSA-fertőzést okozhat.

A kutatók azonosították az autó legmocskosabb területeit:

  1. csomagtartó - 1425 azonosított baktérium
  2. vezetői ülés - 649 azonosított baktérium
  3. váltókar - 407 azonosított baktérium
  4. hátsó ülés - 323 azonosított baktérium
  5. műszerfal - 317 azonosított baktérium
  6. kormánykerék - 146 azonosított baktérium

A kutatók azt találták, hogy az autónk minden területe közül általában a kormánykerék bizonyult a legtisztábbnak, ami a COVID-19 világjárványt követően a kézfertőtlenítőszerek fellendülésének tudható be. Mindenesetre az autónkat érdemes rendszeresen takarítani, a antibakteriális fertőtlenítőszert is használni és a kárpitokat időnként mélytisztításnak alávetni, mellyel jó eséllyel megszabadulhatunk a káros baktériumoktól.