AM Best: Az orosz-ukrán háború jelentős hatással lesz a biztosítási piacra
2022.03.08

Oroszország ukrajnai inváziója fokozhatja az inflációs nyomást, és valószínűleg jelentős hatással lesz a globális biztosítási ágazatra - közölte az AM Best.

A hitelminősítő szerint a globális központi bankok és az amerikai Federal Reserve erőfeszítései az infláció megfékezésére nagy kihívást jelentenek majd. Ráadásul a szankcióknak súlyos további hatásai lehetnek az olaj- és nyersanyagárakra, a turizmusra, valamint a világ néhány kevésbé ellenálló országának gazdaságára.

Sok európai ország, többek között Magyarország és az Egyesült Királyság is Oroszországtól függ a gázellátásban, ezért nagyon is érthető az aggodalom amiatt, hogy az árak még tovább emelkednek.

„A további szankciók hatással lehetnek a nemzetközi biztosítók és viszontbiztosítók azon képességére, hogy orosz kockázatokat biztosítsanak, és megnehezíthetik számukra a meglévő biztosítási kötvények kárigényeinek kiszolgálását" - mondta Anna Sheremeteva, az AM Best pénzügyi elemzője közleményében. „Leginkább azok lennének érintettek, akik nagy energetikai és infrastrukturális kockázatokat vállalnak, mint például a londoni piaci biztosítók, valamint a nemzetközi viszontbiztosítók."

Az orosz biztosítókkal viszontbiztosítást kötött külföldi biztosítóknak az invázió miatt helyreállítási nehézségeik lehetnek - áll az AM Best kommentárjában.

„A szankciók az orosz biztosítók nemzetközi partnerekkel való kapcsolataira is hatással lesznek" - tette hozzá Todor Kitin pénzügyi elemző. „A befektetések értékét befolyásolná egy elhúzódó részvénypiaci visszaesés, az orosz központi bank irányadó kamatlábának esetleges emelése vagy a hitelfelárak szélesedése. A mérleg másik oldalán a vártnál magasabb infláció hatással lenne a kárköltségekre, ami a tartalékokra is kihatással lehet."

A konfliktus fokozódása a rendszerszintű kibertámadás kockázatát is növeli. Az AM Best szerint: „A fokozott kockázatérzékelés magas árakhoz vezethet a már amúgy is keményedő piacon."