Az USA támogatja a mikrobiztosítások terjedését
2011.09.20
A Swiss Re által támogatott mikrobiztosítási projektet, amely etióp gazdáknak nyújt védelmet szárazság idején most Szenegálra is ki szeretnék terjeszteni az érintett vállalatok – derül ki hétfõi közös nyilatkozatukból.

A Világélelmezési Program (WFP) és az Oxfam America által kifejlesztett öt éves R4 projekt célja, hogy a gazdálkodók képesek legyenek fizetni egy olyan idõjárás-alapú biztosításért, amely kártérítést fizet súlyos aszály esetére.

A mikrobiztosítás kifejezetten az alacsony jövedelmû rétegek igényeinek kielégítésére szolgál, olyan speciális veszélyek, kockázati források ellen nyújt védelmet, amelyekkel az alacsonyabb jövedelmû háztartások találkoznak.

Az R4 programot idén júniusban indították el Etiópiában, a Swiss Re 1,25 millió dolláros beruházása segítségével.

A világ második legnagyobb viszontbiztosítója fogja megtervezni a program viszontbiztosítási konstrukcióit, mely jelenleg Etiópiára és Szenegálra terjed ki. A következõ öt évben további két ország csatlakozhat a programhoz, melyek most kerülnek kiválasztásra.

Az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) 8 millió dollárral támogatja a program bõvítését és globális fejlesztését. Az R4 együttmûködés keretében az USAID a WFP-t támogatja, míg a Swiss Re az Oxfam Americanak nyújt segítséget.

„Az a célunk, hogy fenntartsuk a szolgáltatási szintet Etiópiában, amely jelenleg 13 ezer háztartást jelent. Az ötéves program harmadik évének végére 18 ezer háztartást szeretnénk kiszolgálni Etiópiában és Szenegálban” – mondta a Reutersnek az Oxfam America globális mikrobiztosítási vezetõje, David Satterthwaite.

A kezdeményezés legfõbb célja, hogy 29,5 millió dollár külsõ finanszírozást szerezzen az 5 éves programhoz. Az elsõ 9 hónapban 9,25 millió dollárt tettek ki a kötelezettségvállalások.

Az R4 kezdeményezés azt a többéves kísérleti projektet követi Etiópiában, amely 2008-ban kezdõdött magánvállalatok és jótékonysági szervezetek összefogásával, melyek munkáért biztosítás programot nyújtottak a régió gazdálkodói számára.