Eldõlt a globális nagybiztosítók sorsa: ezek a szabályok vonatkoznak rájuk
2015.10.05
A világ kilenc legnagyobb biztosítótársaságára vonatkozó, most elfogadott új szabályok értelmében magasabb tõketartalékot kell képezniük, hogy egy, az iparágat érintõ válság esetén ne az adófizetõknek kelljen kimenteni õket – írja a Reuters.

A G20 csoport kérésének megfelelõen a Biztosításfelügyeletek Nemzetközi Szövetsége (IAIS) kidolgozta arra a kilenc vállalatra vonatkozó kétszintû tõkekövetelmény rendszert, amelyek összeomlása igen súlyos hatást gyakorolna a globális piacokra. Ezen cégek közé tartozik többek között az AIG, a MetLife, az Aviva, a Ping An, a Generali és az Axa biztosítók.

A kijelölt biztosítóknak 2019-ig nem kötelezõ nyilvánosságra hozni az extra tõketartalékaik szintjét, azonban a befektetõk valószínûleg tudni szeretnék majd, hogy elég erõs-e a cég ahhoz, hogy ne kelljen újabb friss tõkét szereznie.

Az új tõkekövetelmények elsõ szintje, az úgynevezett alapvetõ tõkekövetelmény tulajdonképpen az, amit a kilenc biztosító már most is köteles tartani a rájuk vonatkozó nemzeti jogszabályok alapján. Az IAIS javaslata szerint a második szintû tõketartalékok funkciója az lenne, hogy a nagyobb veszteségeket is fedezzék, ami tervek szerint az alapvetõ tõkekövetelmény 10%-a lesz átlagosan, az adott cég kockázatosságától függõen.

2019-tõl mind a kilenc biztosítónak meg kell felelnie az együttes tõkekövetelményeknek, amiket a G20 vezetõi jövõ hónapban hagynak jóvá a törökországi csúcstalálkozón. A G20 szabályozó hatósága, a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) jövõ hónapban aktualizálja azon biztosítótársaságok listáját, amelyeket rendszerszinten fontosnak tekint, azonban az nem igazán várható, hogy jelentõs viszontbiztosítók felkerüljenek erre a listára.