Nagyrészt elkerülte az orosz tőzsde összeomlása a magyar öngondoskodókat
2022.03.31

Több biztosítói eszközalap illikviddé vált az orosz szankciók miatt - írja a Grantis a biztosítóktól kapott információk alapján. Van olyan biztosító, ami még a háború előtt eladta az orosz eszközeit, mások nem is tartottak ilyet.

Az Union, a Signal Iduna, az Uniqa, a Posta és az Allianz nem rendelkezik illikviddé vált eszközalappal, a Groupama és a Generali pedig nem kívánt válaszolni.

Az Aegon tart a kínálatban olyan eszközalapot (például Aegon Russia Részvény Pro Eszközalap), ami kifejezetten az orosz piacra koncentrál és fel vannak függesztve. A biztosító közlése szerint nagyjából 3800 szerződés érintett.

A Metlife egy eszközalapot függesztett fel: a Szputnyik kelet-európai részvény alapok forintos és eurós eszközalapját. Költséget és díjat ez idő alatt nem számítanak fel.

Signal Iduna nem tart illikvid eszközalapot, tájékoztatása szerin az orosz-ukrán befektetési eszközök kitettsége minimális. A Signalnál elérhető alapok közül az SI Global Vegyes Alapok Alapja 0,41 százalékos részvény és 0,07 százalékos kötvény kitettséggel rendelkezik. A Signalnál elérhető HOLD befektetési alapokban a HOLD 2000 alap 0,81 százalék, HOLD Nemzetközi Részvény Alapok Alapja Vegyes Befektetési Alap 0,22 százalék, a HOLD Részvény Befektetési Alap 1,93 százalék orosz eszközsúllyal rendelkezik.

Nem lehetséges a kereskedés az NN Fejlődő Európai régió részvény eszközalapjával sem. “Az intézkedés összesen kevesebb mint 3000 ügyfelünket érintette összesen 4,7 millió euró értékben.” - jelezte a biztosító. Az ide irányított díjbefizetéseket a biztosító egy külön számlán tartja. Ha az ügyfél nem irányítja át befizetését a felfüggesztett eszközalapról egy másikra, a felfüggesztéstől (03.02.) számított 30 nap után a biztosító irányítja át az összeget egy választott eszközalapba a felfüggesztéstől számított 45. naptól, amiről az ügyfelet tájékoztatja. Ha a felfüggesztés alatt haláleseti kifizetésre van szükség, a felfüggesztett eszközalapra vonatkozó kifizetés rész az utolsó ismert árfolyamon kerül meghatározásra.

Az Uniqa öt eszközalapja rendelkezett oroszországi részvénykitettséggel: a B-RICH részvény eszközalap, az Euro kelet-európai részvény eszközalap, az Oroszország részvény eszközalap, a Kelet-európai részvény eszközalap és a Kelet-közép-európai részvény eszközalap. A biztosító még február 16-i, illetve február 22-i értéknapon eladta a közvetlen orosz részvénykitettséget képviselő eszközöket ezekből az alapokból a háború kockázatának megugrására és az ezzel járó szankciókra hivatkozva. Az Oroszország részvény eszközalap vagyona 100 százalékban számlapénzben van, így a visszaváltási igényeket a biztosító tudja kezelni.

Négy eszközalapot függesztett fel a CIG Pannónia. Nem lehet kereskedni a biztosító Urál Oroszországi Részvény Eszközalapjával, Urál Oroszországi Pro Részvény Eszközalapjával, Euró Alapú Urál Oroszországi Részvény Eszközalapjával és Euró Alapú Urál Oroszországi Pro Részvény Eszközalapjával. Az ügyfelek átirányíthatják befizetéseiket a felfüggesztett alapokról más alapokra. A felfüggesztés alatt a szerződés lejárata vagy teljes visszavásárlás során az egyenleg értékét a felfüggesztett alapok befektetési egységei nélkül számítja a biztosító, halál esetén pedig az utolsó elérhető árfolyam alapján.

Ma több mint egymillió befektetési egységekhez kötött életbiztosítási és nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkeznek a megtakarítók.

Ugyan az orosz tőzsde már kinyitott, az orosz hatóságok továbbra sem engedélyezik külföldi befektetőknek a helyi eszközök elidegenítését és shortolását, nem lehet ezeket az eszközöket eladni.