A svájci frank ellenére nõttek a megtakarítások
2011.09.22
A lakosságnál maradó szja-többlet nagy része megtakarításokba vándorolt, az erõs frank ellenére a lakosság növelni tudta tartalékait – írja a Privátbankár.

A tõke- és hozamgarantált befektetések iránt folyamatos lakossági kereslet mutatkozik a hazai piacon – derül ki az MNB és a BAMOSZ adataiból. A reálhozam-kifizetések egy része ismét – a minél biztonságosabb – megtakarítási formákba vándorolhat majd, így több tízmilliárd forint keresi új helyét a hazai pénzpiacon.

A megtakarítók kiemelten fontosnak tartják a hektikusan változó gazdasági viszonyok között a befektetések biztonságát, ezt világosan mutatja a garantált alapok 2005 óta tartó felfutása, amit a válság sem rengetett meg. Az adatok alapján nyomon követhetõ, hogy a hazai garantált – tõke- és/vagy hozamgaranciát biztosító - befektetési alapokban eszközölt befektetések volumene stabilan évi 440-460 milliárd forint körül mozog az utóbbi két évben.

Az MNB adatai alapján látható, hogy közel 40 milliárd forinttal gyarapodott a lakossági megtakarítások állománya 2011 elsõ felében, ennek forrása a lakosságnál maradó közel 200 milliárdos szja-többlet lehetett. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az átlagfizetés közel kétszeresét már elérõ reálhozam-kifizetés olyan határt jelent az egykori pénztártagok számára, amelynél elgondolkodnak azon, hogy az eredeti célt megtartva megtakarításra fordítsák a megkapott összeget, a biztonságos, de szükség esetén mobilizálható befektetési eszközöket részesítve elõnyben.


Az Union Biztosító saját tapasztalatai alapján is hasonló kép körvonalazódik, az eseti díjfizetések megoszlása alapján az ügyfelek határozottan preferálták a garantált befektetési lehetõséget az elmúlt években. Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója szerint a reálhozamok befektetésekor is fontos szempont az ügyfelek számára a biztonság és a likviditás.

Azon unit-linked típusú életbiztosítási termékek, melyek a folyamatos díjfizetés mellett az eseti díjak fizetését is lehetõvé teszik, a hosszú távú megtakarításokkal párhuzamosan az élethelyzetekhez illeszkedõ esetleges plusz jövedelmekbõl eredõ felhalmozást is segítik. Ezért a reálhozam befektetése során is opciót jelentenek, fõként, ha már meglévõ szerzõdésrõl és az eddigi megtakarítás kiegészítésérõl van szó. Hosszú távon tehát ezek a termékek is versenyképesek lehetnek a megtakarítások piacán, de nem árt tudni, hogy adókedvezmény már nem érvényesíthetõ ezek után.