Így fejlesztik a népegészségügyi rendszert
2015.11.09
Két irányban fejlesztik a népegészségügyi rendszert: folytatni és szélesíteni kell a szûrések rendszerét, valamint erõsíteni a megelõzést - nyilatkozta Beneda Attila egészségügyi helyettes államtitkár a Népszavának.

Az interjúban a helyettes államtitkár azt mondta, a vastagbéldaganatok szûrése például eddig csak néhány megyében zajlott kísérleti jelleggel, ezt a tervek szerint kibõvítik.

A népegészségügyi rendszer fejlesztésében az egészségterveknek is fontos szerepe lesz, az ezeket is érintõ rendeletcsomagok elõkészítése párhuzamosan zajlik, de Beneda Attila azt egyelõre nem tudta megmondani, hogy mikor kerülnek a kormány elé.

Az alapellátási törvényben szereplõ kollegiális vezetõ rendszerének elindítása akár már januártól megvalósulhat, de a különbözõ szakvizsgák használatának minimumfeltételei és a finanszírozás kidolgozása hosszabb egyeztetést igényel a szakmával - jelezte.

Beneda Attila elmondta azt is, hogy az alaptörvény szerint az alapellátás megszervezése az önkormányzatok feladata, és egységesíteni szeretnék az ügyeletek irányítását, amire ma sokféle megoldás létezik. Az önkormányzati szövetségekkel egyeztetve vizsgálhatják meg, hogyan lehetne egységesíteni az ügyeleti rendszert és ugyanígy a háziorvosokkal kötött szerzõdéseket is.