EB: megváltozhat a biztosítók szerzõdési joga
2011.09.22
Viviane Reding európai igazságügyi biztos tegnap találkozott az európai biztosítótársaságok vezetõivel, hogy megvitassák az európai szerzõdési jog biztosítási szektorra vonatkozó részeit.

Az Európai Bizottság októberben készül bemutatni egy jogszabályjavaslatot opcionális európai szerzõdési jog bevezetésére, mivel úgy gondolja, hogy a szerzõdési jogbeli különbségek akadályozzák a határokon átnyúló kereskedelmet: mind a kkv-k mind a lakossági ügyfelek határokon átnyúló szolgáltatásvásárlását, mint az azokat nyújtó biztosítótáraságokat.

A Bizottság ezért párbeszédet kezdeményez a biztosítási szektorral az opcionális európai biztosítási szerzõdési jog lehetséges hozzáadott értékérõl, mellyel kapcsolatban már 2012-ben elkezdõdhetne a munka.

Ezen kívül Reding meg kívánja vitatni az Európai Unió Bírósága által, a Test-Achats ügyben március 1-jén hozott döntés nyomán született antidiszkriminációs kezdeményezéseket, a közlekedési balesetekkel kapcsolatos polgári perek elévülési idejét, valamint a kollektív jogorvoslati eljárások biztosítással összefüggõ vonatkozásait.

A biztos bejelentette, hogy megbeszélést hív össze a biztosítók üzleti vezetõivel, hogy megvitassák a bírói ítélet következményeit, melynek értelmében 2012. december 21-ével törvényen kívülinek minõsül a nemek szerinti megkülönböztetés a biztosítási díjakban, illetve szolgáltatásokban.

A tegnapi találkozó célja az volt, hogy megvitassák, hogy miként tud az iparág a Bíróság ítéletéhez alkalmazkodni, amely késõbb beépülhet a Bizottság iránymutatásába, melyet 2011 végéig – az ítélet életbe lépése elõtt egy évvel – el szeretnének fogadtatni.

„A Bíróság ítélete a Test-Achats ügyben végleges és kötelezõ érvényû. A Bizottság feladata most az, hogy biztosítsa annak megfelelõ végrehajtását és egyúttal a jogbiztonságot. Ennek érdekében a Bizottság irányelveket dolgoz ki az év végéig, hogy a biztosítási szektor felkészülhessen az ítélet 2012 végi életbe lépésére” – tette hozzá Reding.

A másik napirendi ponttal, vagyis a külföldi közlekedési balesetekkel kapcsolatos polgári perek elévülési idejével kapcsolatban a Bizottság úgy véli, hogy a külföldi közlekedési balesetek elszenvedõi viselik jelenleg annak kockázatát, hogy nem kapnak kártérítést, mivel az EU-országokban – ahol a baleset történt – túlságosan rövid az elévülési idõ.

Az üggyel kapcsolatban az EB nyilvános konzultációt hirdet az év vége elõtt, a 2009-es konzultációk folytatásaként, hogy javítsák a bûncselekmények áldozatainak jogait.