Örülhetnek a befektetési szolgáltatók: egy évet csúszhat a szabályozásuk
2015.11.12
Egy évvel csúszhat a pénzügyi eszközök piacaira vonatkozó irányelv (MiFID 2) bevezetése – közölte az Európai Bizottság.

A Reuters beszámolója szerint a Bizottság tisztviselõje, Martin Merlin azt mondta, hogy a határidõ eltolására azért van szükség, hogy a reformok bevezetése hatékony és zökkenõmentes legyen.

A párizsi székhelyû Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) elnöke, Steven Majoor korábban azt nyilatkozta, hogy az irányelv bevezetési menetrendjének egyes elemei megvalósíthatatlanok. A Bloomberg szeirnt az Európai Bizottság is megerõsítette, hogy az ESMA levélben tájékoztatta õket arról, hogy a MiFID II egyes elemeit nem lehet idõben végrehajtani.

A piaci szereplõk közül sokan örülhetnek a döntésnek, hiszen így több idõt nyernek a felkészülésre, továbbá a MiFID II bizonytalanabb elemei is tisztázásra kerülhetnek még.

Az elmúlt években a pénzügyi piacokon tapasztalható változások indokolttá tették a befektetési szolgáltatási tevékenységre, valamint a szabályozott piacokra és multilaterális kereskedési rendszerekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát. A MiFID II a befektetési vállalkozások és szabályozott piacok engedélyezési feltételeivel és mûködési követelményeivel, valamint az illetékes hatóságok jogköreivel foglalkozik.

Az eredeti tervek szerint a tagállamoknak 2016. július 3-ig kellett volna elfogadniuk és kihirdetniük azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az új irányelvnek megfeleljenek. A tagállamok ezeket az intézkedéseket 2017. január 3-tól alkalmazzák volna, most azonban lehetséges, hogy egy év haladékot kapnak a végrehajtáshoz.