Lassan növekszik a biztosítási piac
2015.11.18
2015 elsõ háromnegyed évében 2 százalékkal - 657 milliárd forintra - növekedett a hazai biztosítási szektor összesített díjbevétele az elõzõ év azonos idõszakához képest – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az idei elsõ háromnegyed évet összegzõ adatokat szerdán.

Az idei év elsõ kilenc hónapjában az életbiztosítási üzletágból közel 1,9 százalékkal kevesebb, 329,4 milliárd forint díj folyt be a biztosítókhoz. A nem életbiztosítási ágazat díjbevétele ugyanebben az idõszakban 6,3 százalékkal, 327,8 milliárd forintra növekedett.

Az élet- és a nem életbiztosítási üzletág arányában kiegyenlítõdés mutatkozik: míg egy évvel korábban a teljes díjbevételen belül az életbiztosításokból származó díjak a teljes összeg 52 százalékát, a nem életbiztosításokból származók pedig 48 százalékát tették ki, addig idén ez az arány 50-50 százalék. Ez nem túl kedvezõ jel: a fejlett országokban általában lényegesen nagyobb az életbiztosítási bevételek aránya, van, ahol eléri a teljes díjbevétel kétharmadát is.

Bár az életbiztosítási területen csökkenés mutatkozik a díjbevételeket tekintve – ami fõként az egyszeri és eseti díjas befizetéseknek köszönhetõ –, a hosszú távú, folyamatos díjas befektetési szerzõdések száma növekedni tudott az elmúlt egy évben. A mostanában lejáró, tíz-húsz évvel ezelõtt megkötött életbiztosítási szerzõdések miatti kiesést darabszámban ugyan még nem, de díjbevételben már kompenzálják az újonnan megkötött, vegyes életbiztosítási termékek. Ebben komoly szerepet játszik, hogy a személyi jövedelemadó törvény szerinti nyugdíjbiztosítások díjbevétele 2015. szeptember végén meghaladta a 18,2 milliárd forintot, a nyugdíjbiztosítási szerzõdések száma pedig a 111 ezret.

A befektetéshez kötött életbiztosítások díjbevétele 1,5 százalékos bõvülést mutat, a szerzõdések darabszáma majdnem 6 százalékkal – több mint 43 ezerrel - emelkedett a tavalyi év azonos idõszakához képest.

A nem életbiztosítási üzletág bõvüléséhez jelentõs mértékben hozzájárult a magyarországi gépjármûállomány növekedése, amely egyrészrõl a használtautó-értékesítésbõl, másrészrõl az újautó-értékesítés bõvülésébõl származott. A megnövekedett hazai gépkocsiállomány azonban csak kis mértékkel volt hatással a casco-biztosítási piacra, mivel a feltételezések szerint a forgalomba helyezett gépjármûvek egy része külföldrõl behozott, idõsebb gépkocsi, így arra már nemigen kötnek cascót a tulajdonosaik.

A casco-biztosítások átlagdíja 2015 harmadik negyedévének végén közel 80 ezer forint volt, a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások éves átlagdíja ugyanakkor alig haladta meg a 22 ezer forintot.

Az idei év elsõ kilenc hónapjában a tûz- és elemi kockázatok díjbevételében összesen 1,7 százalékos, több, mint 2,1 milliárd forintos növekedés mutatkozott, a díjbevétel-növekedés mellett a szerzõdésállomány területén is – 15 ezer darabos - bõvülés látható.