Ez vár a biztosítókra a következõ két évben
2015.11.26
Pozitív jövõ vár a biztosítási és viszontbiztosítási szektorra, ahol végre enyhülhet, sõt meg is állhat a tarifák csökkenése – állítja legújabb, 2016/2017-es évre vonatkozó elõrejelzésében a Swiss Re. A jelentés szerint a katasztrófa viszontbiztosítási díjak közel vannak a mélyponthoz, így a legtöbb üzletágban a díjak csökkenésének enyhülésére, vagy leállására lehet számítani.

A globális gazdaság mérsékelten növekedhet jövõre, ami a legtöbb régióban a biztosításokra is pozitívan hat majd. A feltörekvõ piacokon akár évi 8-9%-os növekedés is elképzelhetõ a nem-élet vonalakon, amit ezen gazdaságok 2016-ban és 2017-ben várható 5%-os növekedése indukálhat – írja a Swiss Re.

Az életbiztosítási szektor azonban komolyabb kihívásokkal néz szembe, különösen az alacsony kamatok miatt. Ennek ellenére a következõ két évben akár évi 4%-kal is növekedhet a globális díjbevétel, köszönhetõen szintén elsõsorban a feltörekvõ országoknak.

A Swiss Re szerint a globális gazdaság három fõ ellenszéllel kell, megküzdjön a közeljövõben: Kína lassabb növekedésével, az alacsonyabb nyersanyagárakkal, és a FED közelgõ kamatemelésével. Nem valószínû azonban, hogy ezek miatt félresiklana a javuló növekedési ütem. A jobb kilátásoknak, és a monetáris szigorításnak köszönhetõen az államkötvények hozamai – fõleg az USA-ban és az Egyesült Királyságban - is emelkedhetnek.

Jó hír a nem-életbiztosítóknak is

A gazdasági növekedés, fõleg a feltörekvõ piacokon, ahol az urbanizáció és a jólét is növekszik, a biztosítók számára is jobb kilátásokat ígér. A társaság vezetõ közgazdásza szerint Németországban és az Egyesült Királyságban is emelkednek a bérek, így a nem-életbiztosítások iránti kereslet itt is növekedhet. Ennek ellenére a következõ években is a feltörekvõ piacok lesznek a biztosítási ágazat növekedési motorjai – véli Kurt Karl.

A nem-életbiztosítások iránti kereslet növekedni fog a következõ két évben: a díjbevételek rendre 3%, illetve 3,2%-kal emelkedhetnek, az idei 2,5% után. Ez is fõként a fejlõdõ országoknak köszönhetõ majd, mivel a fejlett piacokon lassulásra lehet számítani. Ázsia egyes országaiban évi akár 12%-os növekedés is lehet, de Kelet- és Közép-Európában is fellendülés várható.


Életbiztosítások: elõbb még kihívások várnak a piacra

Az elsõdleges életbiztosításokra rövid és középtávon még jelentõs kockázatok nehezednek, fõként az alacsony kamatok, a tartósan alacsony kamatlábak, a pénzügyi piacok volatilitása és a szabályozási változások miatt, ennek ellenére a következõ két évben valamivel dinamikusabb növekedést prognosztizál a Swiss Re.

Ez a javulás részben a rendelkezésre álló technológiák, így például a hordható eszközök, vagy a felhõ alapú számítások jobb kihasználásának köszönhetõ.