Fitch: a német biztosítók felkészültek a kihívásokra
2015.12.11
A német nem-életbiztosítási szektor kilátásait stabilnak értékelte a hitelminõsítõ cég, az ágazat felkészült a jelenlegi kihívásokra, így a következõ egy-két évben nem kell leminõsítésekre számítani – közölte a Fitch Ratings.

A hitelminõsítõ elõrejelzése szerint az ágazat kapitalizációja erõs marad az év végén és a következõ évben is. A szektor felkészült a januárban életbe lépõ Szolvencia II szabályozásban elõírt tõkekövetelményekre.

A Fitch ugyanakkor arra számít, hogy az új modellek alapján számított tõke-megfelelési mutatók alacsonyabbak lesznek, mint a régi rendszer szerintiek.

Ami a német nem-életbiztosítók növekedési kilátásait illeti, a hitelminõsítõ szerint jövõre 2%-kal emelkedhetnek a díjbevételek, az idei évben várható 3 százalékot követõen.

Az elmúlt néhány évben a legmagasabb növekedést sikerült elérnie a szektornak a 2000-es években, 2011 és 2014 között rendre 4,6%, 5,1%, 4,5% és 4,6%. Mindez a Fitch szerint elsõsorban a tarifák emelkedésének köszönhetõ, hiszen az alacsony kamatkörnyezet miatt a befektetésekbõl származó bevételek nem emelkedtek.

A hitelminõsítõ várakozásai szerit a szektor összesített kárhányada idén év végén 92%, jövõre 91% lesz, feltéve, ha az idõjárási események és természeti katasztrófák okozta károk az elõirányzott szinten belül maradnak. Ezen mutató szerint is a javuló trend folytatódását várja a Fitch, miután a 2013-ban még 100,4%, 2014-ben pedig 92,8% volt a bruttó kárhányad. 2013-ban a gyenge mutatót a kivételesen magas természeti katasztrófa aktivitás eredményezte.

Mindezek alapján az idei évre 3 milliárd euró nettó mûködési eredményre számít a Fitch a nem-életbiztosítási szektorban, jövõre pedig már 3,5 milliárd eurót prognosztizál, a díjemelések folytatódása esetén.

Tavaly a szektor nettó üzemi eredménye 2,9 milliárd euró volt, 2013-ban azonban csak 0,3 milliárd euró. A szektor biztosítástechnikai tartalékai idén is jövõre is emelkedni fognak a Fith szerint.