Erdős Mihály: az infláció a biztosítók jövedelmezőségét is hátrányosan érintheti
2022.05.23

A tavalyi két számjegyű kárinflációt követően idén várhatóan még nagyobb lesz a károk növekedése, ami a biztosítók jövedelmezőségét is hátrányosan érintheti – mondta Erdős Mihály a Portfolio.hu-nak adott interjújában.

A MABISZ frissen választott elnöke a háború hosszabb távú következményeiről elmondta, hogy a szállítmányozás, fuvarozás területén megnőttek a szállítási idők, és felerősítette a járvány miatt már korábban is létező szakadásokat az ellátási láncokban. Mindez a biztosításokat is húsbavágóan érinti. Ennél még jelentősebb hatás az infláció: a kárinfláció már tavaly is két számjegyű volt, idén várhatóan még nagyobb lesz, de most már a kombinált hányad többi elemét, a működési és értékesítési költségeket is érezhetően növeli az infláció, rontva a biztosítói jövedelmezőséget.

A magasabb inflációra egy biztosító úgy tud reagálni, hogy egyrészt indexálja a meglévő szerződéseket, az új üzleteknél pedig magasabbra állítja a tarifát. Amíg egy biztosító átárazza az állományát, az legalább egy-másfél év. Ennek be kell következnie, hiszen minden biztosítónak helyt kell állnia kár esetén.

Az infláció a biztosítók pénzügyi eredményét is érinti: a meglévő fix kamatozású papíroknál a hozamgörbe felfelé tolódása rövid távon veszteséget jelenthet, amit a cég cash-flowja szerint jellemzően a későbbi újrabefektetésekkel lehet kompenzálni.

A várakozásom tehát az, hogy a következő időszakban arra kényszerülnek a biztosítók, hogy díjakat emeljenek.Hogy ki milyen időzítésben, mértékben, szegmensben vagy területen teszi meg ezt a leginkább, az minden biztosító saját döntése – mondta Erdős Mihály.

Ami a piac növekedését illeti, Erdős szerint nominálisan idén is érzékelhető lehet a növekedés, reálértéken viszont már valószínűleg nem, hosszú távon pedig az az igazán döntő, hogy a magasabb díjbevétel hány szerződésen realizálódik. Az, hogy az ügyfelek megértették a biztosítás igazi üzenetét, nem a magasabb befizetésekben, hanem a szerződéses darabszám növekedésében látszik igazán.