Biztosításról a nõk döntenek?
2015.12.17
Megdõlni látszik a sztereotípia, amely szerint a pénzügyi döntéseket a férfiak hozzák. A Genertel felmérésébõl az derült ki, hogy a megkérdezett nõk közel 80 százaléka felelõs a biztosításokért, azaz õk döntenek arról, hogy milyen biztosítást kössenek õk vagy akár az egész család. Érdekesség, hogy a biztosításokról való döntéshozatal leginkább (85%-ban) a 40 év felettiekre jellemzõ, lakóhely szerint meg inkább a vidéki lakcímmel rendelkezõ nõkre.

A Genertel Biztosító Zrt. 500 nõt kérdezett meg a legutóbbi felmérése alkalmával. Arra voltunk kíváncsiak, vajon ki hozza meg a döntést a családban biztosítási kérdéseket illetõen. A felmérés meglepõ eredményeket hozott: a megkérdezett nõk 77 százaléka válaszolta azt, hogy õ dönt, és csak 23%-uk mondta azt, hogy nem folyik bele az ilyen jellegû pénzügyi kérdésekbe, inkább ráhagyja a férfira.

Megvizsgáltuk azt is, milyen mértékû a nõi nem aktivitása az egyes biztosítási típusokon belül és az derült ki, hogy elég jelentõs különbségek vannak: lakásbiztosítás esetén szinte mindig a nõ dönt, ezzel szemben a másik véglet a nyugdíjbiztosítás, ahol viszont csak a nõk kevesebb, mint 25 százaléka mondja ki a végsõ szót.

Ha korosztály szerint nézzük meg azokat a nõket, akik biztosításról döntenek, akkor jól látszik a felmérésbõl, hogy döntõen –85%--, 40 feletti nõkrõl van szó; azon belül is nagyobb számban az 50. életkorukat betöltöttekrõl: a döntést hozók 21 %-a 40-és 50, míg 64%-a 50 év feletti. A fiatalok -30-40 év közötti korosztály – alig 15%-a válaszolta azt, hogy õ az „illetékes”, ha biztosításról van szó.

Talán a legmeglepõbb hozadéka a felmérésnek az, hogy a várthoz képest nem a fõvárosi nõk a „határozottabbak”, sokkal inkább a Budapesten kívüliek. Lakóhely szerinti bontásban ugyanis az derült ki a Genertel felmérésébõl, hogy a biztosításokról döntést hozó nõk alig 36 százaléka budapesti, a többi, 64%, vidéken él.

Mi alapján döntenek a nõk?

A Genertel három, a Társaság által is nyújtott biztosításnál arra is rákérdezett, hogyan hozzák meg a nõk a döntéseiket, milyen tényezõket vesznek figyelembe.
Lakásbiztosítás esetén a nõk 70 százaléka az árat, illetve a kedvezményeket említette elsõdleges szempontnak, amikor biztosítót választ, csak kis részüknek fontos, ha megbízható ismerõsöknek már voltak jó tapasztalatai egy adott biztosítóval, míg a hirdetések alig játszanak szerepet a választásnál.

Cascónál is hasonló a helyzet, itt a válaszadó nõk döntõ többségénél; - közel 90 százalék - fontos szerepet játszik az ár a döntés meghozatalnál: ezen belül 30% mondta azt, hogy kizárólag ár alapján dönt egy-egy casco biztosítás mellett, azaz a legolcsóbbat választja, 59%- pedig ott köti meg biztosítását, ahol már meglévõ egyéb biztosításai révén kedvezményt kap az árból. A nõk csupán 12 százaléka vesz figyelembe egyéb szempontot, mint például a a biztosító ismertségét, a „brandet”, amikor döntést hoz.

Utasbiztosításnál sem volt túl sok meglepetés; a nõi válaszadók közel 35%-a leginkább az árak összehasonlítása alapján dönt. Ugyanakkor, nem feltétlenül a legolcsóbb csomagot választják az ár alapján döntõk, 40% ugyanis a közép árkategória mellett teszi le voksát; ezt a csomagot „biztonságosabbnak” tartják az alsó-kategóriához képest. 27% a kiegészítõk alapján dönt, és csak kevesen – 25%- vesznek figyelembe olyan szempontokat, mint a biztosító ismertsége vagy mások ajánlásait (14%).