432 millió forintot meghaladó kárt okozott a tegnapi vihar csak az Aegonnál
2022.05.27

A keddi és szerdai vihar jelentős károkat okozott az ország egész területén, de leginkább Somogy, Bács-Kiskun és Baranya megyében. Az eddigi kárbejelentések alapján az Aegon mintegy 432 millió forintra becsüli a teljes kárt, amelynek legnagyobb részét jégverés okozta. Eddig kétezer darabot meghaladó bejelentés érkezett, de a rendelkezésre álló adatok alapján összesen mintegy 6.500 bejelentés várható a következő időszakban.

Az idei május eddig viszonylag csendes volt, megkímélte a lakosságot a nagyobb meteorológiai károktól. A május 24-i és 25-i viharos időjárás azonban jelentős károkat okozott országszerte, de főképp Somogy, Bács-Kiskun és Baranya megyében. A leginkább érintett település Kaposvár volt, ahonnan csaknem 668 bejelentés érkezett eddig. Magyarország piacvezető lakásbiztosítója, az Aegon a nála bejelentett károk várható összértékét jelenleg 432 millió forintra becsüli.

A biztosítóhoz május 27-ig összevontan 2.200 bejelentés érkezett, ám az Aegon – az eddig rendelkezésre álló adatok alapján – mintegy 6.500 meteorológiai kárbejelentést valószínűsít az elkövetkező időszakban. A károk nagy többsége, 70 százaléka jégverés miatt keletkezett, 10 százalékukat vihar, újabb 10 százalékukat villámcsapás okozta, a fennmaradó esetek hátterében beázás, felhőszakadás és különböző tárgyak kidőlése áll. Az átlagos kárérték mintegy félmillió forint. 

Az Aegon szakértői gőzerővel végzik a károk felmérését, és a megítélt kártérítések kifizetését, jelentős kárszakértői kapacitást allokál az esetek kezelésére. Az Aegon ügyfelei a biztosító internetes ügyfélszolgálatán online is intézhetik a kárbejelentést. A biztosító arra kéri a károsultakat, hogy a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat megelőzően fotóval dokumentálják a vihar által okozott károkat. A vihar okozta károk bejelentését a biztosító felé haladéktalanul meg kell tenni. A kisebb károkat a biztosító igyekszik teljesen online és videós alapon rendezni, a nagyobb káresetek esetében van szükség helyszíni kárfelmérésre.

A nyár eleji viharos időszakban különösen nagy szerepe van a kármegelőzésnek: az értékes ingóságokat és járműveket érdemes zárt vagy fedett, szélvédett helyen tárolni, és különösen fontos, hogy a házak, lakások ablakait zárva tartsuk. Az értékesebb elektronikai eszközöket érdemes kihúzni a konnektorból, vagy túlfeszültségvédőt használni, hogy az elektromos hálózatban keletkezett túláram ne tegyen kárt bennük.