Figyelem: telefonon támadnak a biztosítási csalók!
2011.10.03
Ismét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) nevében keresnek meg ügyfeleket egyes biztosítási üzletkötõk. A Felügyelet rendõrségi feljelentést tett a jogsértés gyanúja miatt.

A PSZÁF ügyfélszolgálatára érkezett fogyasztói bejelentés szerint ismeretlen személyek 2011 szeptemberében telefonon egy, biztosítási szerzõdéssel rendelkezõ ügyfelet kerestek meg Csongrád megyében. Azt közölték vele, hogy a PSZÁF képviseletében személyes találkozó során „felülvizsgálják” lakásbiztosítási szerzõdését.

Emlékezetes: 2011 júniusában ismeretlen biztosítási üzletkötõk hasonló módszerrel kívánták fölhasználni a PSZÁF hatósági tevékenységének látszatát arra, hogy a megkeresett személyeknek biztosítási termékeket értékesítsenek, meglévõ szerzõdéseik helyett újat kínáljanak, vagy más módon károsítsák meg õket. Az ismertté vált ügyekben kár eddig nem keletkezett az ügyfelek számára.

A PSZÁF nem adott senkinek semmilyen megbízást ilyen célú vizsgálati tevékenységre, s nincs olyan feladata, hogy bármelyik felügyelt intézmény konstrukcióját ajánlja. A PSZÁF vizsgálatait kizárólag a hatáskörébe tartozó intézményeknél végzi, minden esetben hivatalos közokirat elõzetes kézbesítésével, a megadott jogszabályi keretek között. A vizsgálat megkezdése elõtt a felügyeleti munkatársak hivatalos megbízólevelük és arcképes igazolványuk bemutatásával igazolják magukat.

A PSZÁF ismételten felszólítja a biztosítással rendelkezõ állampolgárokat, hogy ne mûködjenek együtt az elkövetõkkel és a megkeresésrõl haladéktalanul értesítsék a Felügyeletet. Mivel az elkövetõk biztosítási és üzleti titkot is sérthettek, s megingathatják a PSZÁF mûködésébe vetett közbizalmat, a Felügyelet – csakúgy, mint 2011 júniusában – ezen ügy kapcsán is rendõrségi feljelentést tett.