Kgfb: Fontos határidõ közeleg
2016.02.10
A január 1-jén esedékes díjak befizetésére a türelmi idõ március elsején éjfélkor lejár. Mindenképpen érdemes kiemelt figyelemmel lenni a díjfizetéssel kapcsolatos közeledõ türelmi idõ végére az év végi évfordulós kgfb-szerzõdéssel rendelkezõ autósoknak – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Az év végi évfordulós kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdésekre (kgfb) legkésõbb március 1-jén éjfélig be kell érkeznie az esedékes díjrészletnek a biztosítókhoz.

A jogszabály szerint legkésõbb a kgfb-díj esedékességétõl számított 60 napos türelmi idõ végéig kell beérkeznie a biztosító társasághoz az aktuális díjrészletnek – ez a január 1-jei évfordulós szerzõdéseknél március 1-je. Ha csekken történik a díjfizetés, mindenképpen érdemes néhány napos átfutási idõvel számolniuk az ügyfeleknek.

Abban az esetben, ha március elsején éjfélig nem érkezik be az összeg a biztosítóhoz, akkor az ügyfél szerzõdése díjnemfizetés miatt megszûnik, és a díjjal nem fedezett idõszakra a törvény rendelkezései szerint fedezetlenségi díjat kell fizetni. Az ebben az idõszakban okozott kárt pedig a károkozónak kell megtérítenie. 

A fedezetlenségi díj felszámítását 2010. január 1-je óta törvény írja elõ, annak kiszámítása napi díjszámítással történik, amely 2016-ban személygépkocsik esetében – a gépjármûvek teljesítményétõl függõen - 280-660 forint a biztosítással nem fedezett napokra. Nagyobb tehergépjármûvek, vontatók esetében a napi díj ennél jóval magasabb is lehet, a napi 2100-2600 forintot is elérheti. 

Ha a kgfb-szerzõdés díjnemfizetés miatt szûnik meg, azt kizárólag a korábbi biztosítónál lehet újrakötni ugyanazon biztosítási idõszakra.

Mint ismert, a 2010. január 1-je után vásárolt gépjármûvek kgfb-szerzõdésének évfordulója már nem január 1-je, hanem a szerzõdés megkötésének dátumához igazodik. A MABISZ statisztikái szerint az összes, mintegy 4,35 millió jármû 44 %-a, 1,9 millió jármû gépjármû kgfb-szerzõdésének évfordulója továbbra is január 1-je. A 4,35 millió jármûbõl 2,79 millió személyautó van magánszemélyek tulajdonában. Közülük 1,25 millió gépkocsi volt január 1-jei évfordulós tavaly októberben, esetükben kerülhetett sor évfordulós biztosítóváltásra. A tapasztalatok szerint évrõl évre egyre kevesebben cserélnek biztosítót a kgfb-kampányokban.