Rekord tagdíjbefizetés az Aegon önkéntes nyugdíjpénztáránál
2016.02.11
Rekordbevételt ért el 2015-ben az Aegon Önkéntes Pénztára, az éves tagdíjbevétel meghaladta a 12,4 milliárd forintot, ami 14 százalékos növekedést jelent az elõzõ évhez képest. A legjobban teljesítõ alap továbbra is a Klímaváltozási, amely tavaly 5 százalék hozamot produkált - áll a biztosító közleményében.

2015-ben rekordot döntött az Aegon Önkéntes Pénztár, fennállása óta eddig még nem volt akkora a tagdíjbevétele, mint a tavalyi évben. Az éves tagdíjbevétel 2015-ben meghaladta a 12,4 milliárd forintot, ami 1,5 milliárd forinttal több az elõzõ évhez képest. Az Aegon Önkéntes Pénztár közel 180 ezer fõs tagságával és 146 milliárdos vagyonával Magyarország harmadik legnagyobb pénztára.

A növekedés egyik oka, hogy a tagok egyre tudatosabban gondolnak a nyugdíjas éveikre így évrõl évre nagyobb összeget takarítanak meg. Az egyéni befizetések az elmúlt években jelentõsen növekedtek (16-19%), továbbá 2015-ben pozitív fordulat az is, hogy hosszú idõ óta elõször a vállalatok több (9%-kal) nyugdíjpénztári hozzájárulást fizettek a munkavállalóik részére. A másik oka, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után is igénybe vehetõ a 20 százalékos adó-visszatérítés. A tagdíjbefizetések ugrásszerûen növekednek az év végén: tavaly az utolsó negyedévben, az adóhajrában érkezett be az egyéni tagdíjbefizetések 38%-a, közel 2,5 milliárd forint.

„Örömmel tapasztaljuk, hogy az önkéntes megtakarítások érdekében folytatott figyelemfelhívó kampányunk egyre több emberhez ér el, és a lakosság mellett a vállalatok is ismét foglalkoznak a nyugdíj-megtakarításokkal” – mondta el Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. „Sokan felismerték az egyértelmû elõnyeit ennek a megtakarítási formának, mi pedig igyekszünk minél könnyebbé tenni számukra a befizetéseket. Ezért 2015-ben elindítottuk a bankkártyás fizetés lehetõségét, amelyet szép számmal vettek igénybe tagjaink az online rendszeren keresztül.”

A lassuló világgazdaság miatt növekvõ kockázatok ellenére a portfóliók mindegyike inflációt jelentõsen meghaladó hozamot produkált, mert a jól teljesítõ kötvénypiacok, különösen a hazai kötvények ellensúlyozták a kockázatos eszközök vegyes teljesítményét. Az Aegon Önkéntes Pénztár legjobban teljesítõ alapja ismét a Klímaváltozási lett, amely az elmúlt években piacvezetõ volt. Az Aegon a pénztártagok nagy részének (70%) megtakarításán több mint 4 százalékos hozamot ért el. Érdemes a befektetéseket nagyobb, 10-15 éves idõtávlatban is megvizsgálni, ekkor is azt látjuk, hogy az Aegon Önkéntes Pénztári tagok vagyona minden esetben jelentõsen, az infláció felett nõtt. A Szakértõi Abszolút hozam és a Klímaváltozási Alapok ugyan még csak 7 teljes évet zártak, de ezen idõszak alatt 8,49%/10,77% hozamot értek el, ami jelentõs (5,69% és 7.97%) infláció feletti hozamot jelent.