Megdicsérte Magyarországot az IMF
2016.02.17
Jól teljesít a valutaalap szerint a magyar gazdaság – ez a legfontosabb megállapítása az IMF küldöttségének szokásos éves felülvizsgálatáról készült jelentésnek - írja az origo.hu.

"A magyar gazdaság nagyon jól teljesít, és a sérülékenysége is lényegesen csökkent” – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) értékelésében. A szervezet szakértõi szerint annak ellenére igaz ez, hogy az ország államadóssága és annak finanszírozási igénye még mindig magas.

Az IMF szerint a gazdaságpolitikának, a kedvezõ külsõ környezetnek és az uniós források hatékony felhasználásának hála erõs a növekedés, és a munkanélküliség is jelentõsen csökkent.

A valutaalap közgazdászai szerint a fiskális és a monetáris politika is segíti a gazdasági növekedést, ugyanakkor felhívják a figyelmet az állam megnövekedett gazdasági szerepére is, ami miatt nõttek a magánszektor kockázatai.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az IMF-re hivatkozva azt közölte, hogy a folyamatosan javuló, nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó gazdasági mutatók nem egyszeri tényezõkre vezethetõk vissza, hanem kedvezõ gazdasági és államháztartási folyamatok tendenciaszerû eredményei.