Negyven évvel kullogunk a sógorék mögött
2011.10.06
Az euró övezetben a nyugdíj- és életbiztosítási megtakarítás eléri a GDP 55 százalékát, Közép-Kelet-Európában 7 százalékot, míg Magyarországon a magán nyugdíjbiztosítások államosítása elõtt 22, utána 12 százalékot tett ki - mondta Lehel Gábor az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A régióban évente egy fõre 200-300 euró biztosítási díjbevétel jut, míg Nyugat-Európában ennek majdnem tízszerese - tette hozzá az elnök vezérigazgató.

A hazai és a kelet-közép-európai régió biztosítási piaca a harmadik növekedési hullám elõtt áll - ez az egészségbiztosítás elterjedése lesz - idézi Lehel Gábort a Napi Gazdaság. A szakember szerint a régióban a jövedelmek növekedése gyorsul, azonban jövedelmek tekintetében 10-15 évvel vagyunk átlagosan lemaradva Ausztriától, a biztosítási penetráció tekintetében régiónk országai - Csehországot leszámítva - közel 40 évvel vannak elmaradva a sógoroktól.

Az Union anyavállalata, a Vienna Insurance Group a régió biztosítási díjbevételébõl 18 százalékkal részesedik, és ezzel piacvezetõ. A Generali részesedése 12, az Uniqáé 10 százalék.