A gázszolgáltatás leállítása közvetve a biztosításokat is érintené
2022.07.21

A biztosítási szektor nincs érdemben kitéve az Európába irányuló orosz gázszállítások leállása miatt esetlegesen felmerülő üzemszüneti (BI) veszteségeknek - állítja a Fitch Ratings. Az üzemszünet biztosítások jellemzően csak az üzlethelyiségekben vagy termelési létesítményekben bekövetkező fizikai károkból eredő veszteségekre nyújtanak fedezetet. Nem terjednek ki azokra a veszteségekre, amelyek abból adódnak, hogy a beszállító nem szállít nyersanyagokat vagy a vállalkozás működéséhez szükséges energiát.

Az orosz gázszolgáltatás leállítása miatt veszteséget szenvedő vállalkozások a politikai kockázatokra kiterjedő biztosítási szerződések alapján igényelhetnek kártérítést. A hitelminősítő azonban arra számít, hogy az ilyen igények benyújtása nem lesz egyszerű, mivel a politikai kockázati biztosítások sem igazán alkalmazhatók az orosz gázszolgáltatás leállításának konkrét esetére.

Az európai vállalkozások működését az is zavarhatja, ha a kormányok az oroszországi gázszállítások csökkenése miatt gáz-korlátozásokat vezetnének be, a biztosítások azonban az ebből eredő veszteségeket sem fedezik. Ehelyett a kormányok nyújthatnak némi támogatást az érintett vállalkozásoknak.

A gázszolgáltatás leállítása közvetve több biztosítási igényt eredményezhet. Ha például a háztartások nem tudják fenntartani a fűtést a tél folyamán, megnövekedhet a vízcsőtörések miatti kárigények száma. A gyárak leállása az ipari gépek meghibásodása miatt több kárigényt eredményezhet. Nem A Fitch Ratings azonban nem számít arra, hogy a gázszolgáltatás leállításához közvetve kapcsolódó kárigények jelentős hatást gyakorolnának a biztosítók nyereségére.

A biztosítási ágazatot - a gazdaság egészéhez hasonlóan - a gázellátás leállításának negatív makrogazdasági hatása érintheti. A gazdasági növekedés lassulása vagy a GDP csökkenése és a még magasabb infláció nyomást gyakorolna a háztartások rendelkezésre álló jövedelmére, ami a biztosítási termékek iránti kereslet csökkenéséhez vezetne. Egyes közép- és kelet-európai gazdaságok a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak, bár néhány nyugat-európai országot, nevezetesen Németországot is jelentősen érintené a gázszolgáltatás leállítása.

Az üzemszünet-biztosítások korlátozott hatókörére a 2020-2021-es években derült fény, amikor számos vállalkozásnak okozott fennakadást a világjárványhoz kapcsolódó korlátozás. Az ebből eredő károkra a biztosítások jellemzően nem terjedtek ki, mivel a szerződés szövegezése úgy volt kialakítva, hogy a fedezetet a vagyoni károkból eredő üzemszüneti károkra korlátozza, és gyakran kifejezetten kizárta a fertőző betegségekből eredő üzemszüneti károkat.