Mabisz: mintegy 300 termelõ fordult fagykár miatt a nagy biztosítókhoz
2016.05.06
Mintegy 300 termelõ fordult fagykár miatt a három nagy biztosítóhoz - mondta Füzesi Dániel a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) mezõgazdasági bizottságának elnöke az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: az elsõ becslések szerint az áprilisi fagyhullámok okozta kár miatti kifizetések összege meghaladhatja a félmilliárd forintot. Tíz évente 3-4-szer van ilyen hideghullám, az idén korán indult a tavasz, hirtelen lett meleg, így a múlt heti hideg szinte minden növénynél kárt okozhatott, jellemzõen a csonthéjasoknál és az almatermésûeknél - írja az MTI.

Általában a nagyobb termelõk kötnek biztosítást, a kisebb gazdálkodóknál, finanszírozott termelés esetén elõírják a biztosítási védelmet, valamint a kárenyhítési rendszer is díjtámogatást ad az ültetvénytulajdonos mezõgazdasági termelõknek - ismertette a bizottsági elnök. 

A komplex mezõgazdasági kárkezelési rendszerrõl elmondta: a kormány azt tûzte ki célul, hogy fokozza a termelõk öngondoskodását, ezért a kárenyhítés csupán 50 százalékát kapja meg a termelõ, amennyiben nem köt üzleti biztosítást. A Mabisz tapasztalatai azt mutatják, hogy sok gazdálkodó utólagosan próbál biztosítást kötni.