Kata-adózókat segítő kalkulátort tett közzé a NAV
2022.07.26

A NAV az egyéni vállalkozókat segítő kalkulátort tett közzé, amely használatával az átalányadózást és az általános szabályok szerinti adózást tudják egy-egy példán keresztül összehasonlítani azok a vállalkozók, akik a nemsokára megváltozó KATA-adózás hatálya alól kikerülnek.

A kalkulátor az éves bevétel alapján, a legegyszerűbb eseteket figyelembe véve nyújt tájékoztató jellegű számítást az átalányadó, illetve a vállalkozói jövedelem szerint adózók által fizetendő közterhek mértékéről (szja, járulék, szociális hozzájárulási adó, helyi iparűzési adó).

A kalkulátor nem számol az összevont adóalapba tartozó, átalányban megállapított jövedelemre, illetve vállalkozói kivétre érvényesíthető kedvezményekkel (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény), azonban az átalányadózással kapcsolatos számítások esetében a megállapított jövedelem adómentes részét figyelembe veszi. A kalkulátor továbbá nem vesz figyelembe az általános szabályok szerint adózók esetében fizetendő adót csökkentő kedvezményeket, illetve az osztalékadó alapján módosító tételeket sem.