Bóvliban maradhat Magyarország
2016.05.18
Tavaly novemberben még úgy látta a Fitch Ratings, Magyarországnak nagy esélye van arra, hogy kikerüljön a befektetésre nem ajánlott, azaz a bóvlikategóriából, azóta azonban minden bizonnyal megváltozott a hitelminõsítõ véleménye - írja a VG.hu.

Ez év elején a legtöbb elemzõ még azt gondolta, 2016 lesz az az esztendõ, amikor legalább két cég felminõsít, most viszont inkább kételyeiknek adnak hangot. (Magyarország osztályzata mindhárom nagy hitelminõsítõnél eggyel a befektetésre ajánlott kategória alatt van. A Fitch egy éve tart érvényben pozitív kilátást a besorolás mellett, és náluk átlag ennyi idõ alatt megérkezik a felminõsítés.)

"Nem fog pénteken felminõsíteni a Fitch az elmúlt hónapok eseményei miatt” – mondta a Világgazdaságnak Gárgyán Eszter, a Citi vezetõ közgazdásza. Szerinte a költségvetési lazítás, a lassuló gazdaság, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványaival kapcsolatos aggodalmak is szerepet játszhatnak abban, hogy bóvliban maradhat az ország. A hiány jövõre a korábban tervezett 1,7 százalék helyett 2,4 lehet – a kormány már a választásokra készül –, a GDP az idei elsõ negyedévben csak 0,5 százalékkal bõvült az elmúlt negyedévekben tapasztalt 3 százalékhoz közeli szintek után. Gárgyán szerint az lenne a meglepetés, ha már most kikerülnénk a bóvliból: jó esetben õsszel kapjuk vissza a befektetésre ajánlott osztályzatot egy vagy két cégtõl, de nagyot nõtt a kockázata, hogy csak jövõre kerül sor erre. Arra azonban nem számít az elemzõ, hogy a Fitch stabilra rontja a kilátást, mert a növekedés csak az uniós források kiesése miatt fékezõdött le.