Kiáll az Európai Unió az Uber és az Airbnb mellett
2016.06.03
A tagállamok csak legvégsõ esetben tilthatják be teljesen olyan közösségi gazdasági üzleti modellek tevékenységét, mint amilyen az Uber vagy az Airbnb. Az ilyen szolgáltatók és platformok ugyanakkor ugyanúgy kötelesek adót fizetni, mint más hagyományos gazdasági szereplõk. Az Európai Bizottság csütörtökön tette közzé jogi iránymutatásait az állami hatóságok és a piaci szereplõk számára, az egységes értelmezés irányába tolva a rendkívül szerteágazó tagállami szabályozásokat - írta meg a BruxInfo.

 Az Európai Bizottság csütörtökön iránymutatásokat tett közzé arról, hogyan kell értelmezni és alkalmazni a létezõ uniós jogszabályokat az innovatív közösségi üzleti szolgáltatásokra. Brüsszel reményei szerint az iránymutatások azonos irányba terelik majd a pillanatnyilag rendkívül eltérõ tagállami, sõt helyenként helyi szabályozásokat is, amelyek bizonytalanságba taszítják az új és a hagyományos szolgáltatókat és a fogyasztókat is.

„Ha megengedjük a belsõ piac nemzeti és helyi határvonalak mentén történõ szétszabdaltságát, akkor azzal Európa egésze fog veszíteni. Ma jogi iránymutatásokat adunk a tagállami hatóságoknak és a piaci szereplõknek ezeknek az új üzleti modelleknek a kiegyensúlyozott és fenntartható fejlõdése érdekében” – jelentette ki Elzbieta Bienkowska, az egységes piacért felelõs uniós biztos.

Jyrki Katainen, a témáért felelõs bizottsági alelnök pedig hangsúlyozta, Brüsszel új szabályok elfogadása helyett a már meglévõ uniós jogszabályok alkalmazásához nyújt jogi iránymutatásokat az új üzleti modellek mûködéséhez. A három vonatkozó uniós jogszabály, a szolgáltatásokról szóló irányelv, az elektronikus kereskedelemrõl szóló és a fogyasztóvédelmi direktíva.

Katainen külön is nyomatékosította, hogy az iránymutatásokat nem egyik vagy másik üzleti tevékenységre, például az Uberre szabták, hanem a szektor egészére.

A Bizottság által adott iránymutatások értelmében az ilyen innovatív szolgáltatások nyújtóinak mûködését kizárólag akkor lehet engedélyezéshez kötni, ha az intézkedés szigorúan közérdekû célok elérését célozza. A közösségi gazdaságok, illetve az ilyenfajta tevékenységek kategorikus tiltására csak a legvégsõ esetben kerülhet sor, és azt nem lehet már meglévõ szolgáltatási modellek megóvásának szándékával indokolni (praktikusan az Ubert nem lehet azon az alapon betiltani a tagállamokban, hogy azzal a taxis szektort védjék).

A platformok mûködését sem lehet engedélyhez kötni, ha azok a fogyasztók és a tényleges szolgáltatást nyújtók (közlekedési vagy szálláshely szolgáltatás) között közvetítenek. A tagállamoknak az ilyen szolgáltatásokat idõrõl-idõre nyújtó magánszemélyek és a szolgáltatást professzionális alapon nyújtók között is különbséget kell tenniük egy, a tevékenységre vonatkozó küszöb meghatározásával.

A közösségi gazdaság szereplõinek az iránymutatások szerint ugyanúgy adót kell fizetniük, mint más gazdasági szereplõknek. Ez vonatkozik a személyi jövedelemadóra, a társasági adóra és az áfa-ra egyaránt. A szolgáltatóknak a biztonsági és szociális szabályokat is maradéktalanul be kell tartaniuk a tisztességes piaci verseny biztosítása érdekében.

A Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy az iránymutatások fényében módosítsák jelenlegi szabályaikat, illetve, ha ilyenek nincsenek, ezek figyelembevételével határozzák meg a jogi kereteket.