A Lloyd's kész az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok biztosítására
2022.08.02

Ukrajna kikötői Oroszország februári inváziója óta zárva vannak, a Lloyd's of London tengeri biztosítói pedig további biztosítékokra várnak, tekintettel az egyes hajókkal járó potenciális veszteségekre.

A Lloyd's of London felkészült arra, hogy fedezetet nyújtson a háború sújtotta Ukrajnából érkező gabonaszállítmányokra.

Bruce Carnegie-Brown, a Lloyd's elnöke elmondta, hogy a Lloyd's biztosítók és brókerek között már folynak az előkészületek, miután Oroszország és Ukrajna megállapodott abban, hogy lehetővé teszi a gabona és műtrágya biztonságos szállítását a fekete-tengeri folyosón keresztül.

A múlt héten Törökország és az ENSZ támogatásával aláírt megállapodás célja, hogy enyhítse az ukrajnai konfliktus elhúzódása miatt fenyegető nemzetközi élelmiszerválság veszélyét. A Lloyd's piaca segíthet a megállapodás további megkönnyítésében azáltal, hogy fedezetet nyújt az ilyen árukat szállító hajókra.

A biztosítók azonban csak akkor hajlandóak fedezetet nyújtani az ukrán gabona kiszállítására javasolt folyosón áthaladó hajókra, ha a nemzetközi haditengerészet kíséretéről és a tengeri aknák kezelésére vonatkozó világos stratégiáról van szó.

Az Oroszország és Ukrajna közötti, a gabonaexportról szóló megállapodást követően a piaci szereplőkkel együtt keményen dolgozunk azon, hogy olyan szerződési feltételeket alakítsunk ki, amelyek támogathatják a gabonakivitelt – közölte Bruce Carnegie-Brown.

A Lloyd's arra számít, hogy a brókerek és a biztosítók a következő napokban bejelentik néhány olyan terméküket, amelyek ezt támogatni fogják.

A biztosítások - csakúgy, mint az általános exportmegállapodás - azonban még mindig meghiúsulhatnak Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója miatt. A fekete-tengeri hajózási útvonal kulcsfontosságú területei már most is orosz aknákkal vannak telezsúfolva, és az orosz hadsereg még a gabonaüzlet aláírása után is folytatta Odesa kikötővárosának bombázását.