Az utasbiztosítások fontosságára figyelmeztet az MNB
2016.06.14
Évente több millió magyar utazik külföldre, azonban piaci adatok szerint csak minden 3. utas gondoskodik biztosításról, az interneten is megköthetõ utasbiztosítások ugyanakkor jelentõs költségektõl kímélhetik meg a külföldre utazókat baleset, betegség vagy poggyászkár esetén - figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben kiemelik: az utasbiztosítások speciális termékek, amelyek egyidejûleg nyújtanak fedezetet a külföldi utazás során bekövetkezõ betegségre, balesetre, poggyászkárra, és jellemzõen magukba foglalják az utazási segítségnyújtást, a felelõsségbiztosítást és a jogvédelem költségét is.

Közölték, az utasbiztosítás kiválasztásánál körültekintõen kell tájékozódni, az általános és egyedi szerzõdési feltételeket áttanulmányozni, mivel a biztosítók termékei jelentõsen eltérhetnek. Figyelembe kell venni egyebek között az úti célt, az utazás hosszát, a közlekedési eszközt, a vagyontárgyakat, és az utazás során végzett tevékenységek jellegét.

Az MNB kiemeli: valamennyi utasbiztosítási szerzõdés tartalmaz olyan eseteket - mentesülés, kizárt kockázat -, amelyekre a biztosító nem vállalja a szolgáltatás nyújtását, továbbá fedezeti limiteket rögzíthet, és bizonyos esetekben az önrész vállalását is kikötheti. Az egyre jellemzõbb terrorveszélybõl eredõ biztosítási eseményeknél - kivéve, ha hivatalosan is utazásra nem javasolt országról van szó - a legtöbb biztosító nyújt szolgáltatást, de a konkrét feltételekrõl érdemes elõre tájékozódni - írták.

A tájékoztatás szerint az egyéni utasbiztosítások mellett a fogyasztók igénybe vehetik az EU területén érvényes európai egészségbiztosítási kártyát, illetve a bankkártyákhoz kapcsolódó utazásbiztosításokat is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál díjmentesen kiváltható egészségbiztosítási kártya azonban csak korlátozottan - elsõsorban sürgõsségi ellátásra - használható, és azt kizárólag a helyi társadalombiztosítási szervvel szerzõdött szolgáltatók fogadják el.

A bankkártyákhoz kapcsolódó utazási- és balesetbiztosítás tartalmáról szintén érdemes részletesen tájékozódni a pénzügyi intézményeknél az MNB szerint, mert ezek a termékek nem személyre szabottak, sõt egyes esetekben a biztosítás csak akkor érvényes, ha a bankkártyát a célországban elõzetesen használják.

A közlemény szerint az utasbiztosításokkal összefüggõen csekély számú fogyasztói beadvány vagy megkeresés érkezik az MNB-hez. Az elmúlt egy évben ezek leginkább a kárigények elutasítását, a kártérítések mértékét, valamint a poggyász,- és útlemondási biztosításokra vonatkozó ügyfél-tájékoztatást érintették - közölték.