A túlságosan "puha" piac kelti a legnagyobb aggodalmat a viszontbiztosítókban
2016.06.15
A londoni székhelyû Xchanging biztosítási szoftvereket fejlesztõ leánya, a Xuber éves felmérése alapján a tartósan puha piacban látják a legnagyobb veszélyforrást a viszontbiztosítók.

A Xuber Global Reinsurance Survey szerint a megkérdezettek 33 százaléka szerint az iparágat érintõ problémák közül a túlkínálati állapot hosszan tartó elhúzódása a legnagyobb, de a válaszadók 74 százaléka is az öt legproblémásabb terület között említette ezt. A jelenség önmagában is veszélyes, hiszen folyamatos árversenyt vált ki a szereplõkbõl, ám ezenfelül kibogozhatatlanul összefonódik olyan egyéb gondokkal, melyek hatása adott esetben csak késleltetve jelentkezik.

A kutatás alapján a szabályozási környezet végzett a második helyen, 18 százalék jelölte meg elsõként, 69 százalék pedig az öt legnagyobb aggodalomra okot adó tényezõk között szerepeltette. Némi bizalomvesztésre utal, hogy ez 51.2 százalékos emelkedést jelent az elõzõ évi adatokhoz képest.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a harmadik oldali tõke megjelenése áll, mely nem is alaptalan, tekintve hogy a biztosításhoz kapcsolódó értékpapírok minden eddiginél nagyobb számban érhetõk el a piacon, és minden jel arra utal, hogy arányuk tovább növekszik majd. Ennek révén gyakorlatilag elképesztõ mértékû alternatív tõke jelenik meg a biztosítói/viszontbiztosítói piacon, még alacsonyabbra szorítva a viszontbiztosítói díjakat.

A kutatás által feltárt problémás területek között megtalálható még az alacsony kamatkörnyezet, a kiberbûnözés, és a szerzõdési fegyelem fenntartása is, közel megegyezõ arányban. A kiberbûnözést illetõen valamennyi válaszadót aggaszt az incidensek utóbbi években tapasztalható, egyre gyorsuló ütemben növekvõ száma, illetve ezekhez kapcsolódóan az iparág elõtt tornyosuló kihívás, hogy ezek kockázatait megfelelõ módon be tudja árazni.

A kutatás ugyanakkor arra is kitér, hogy az iparágat fenyegetõ kihívások egyben kiváló lehetõséget is nyújtanak arra, hogy a leggyorsabban és legokosabban alkalmazkodók komoly versenyelõnyre tegyenek szert. A megkérdezettek szerint ennek fényében a portfolió diverzifikálása, az akvizíciók és a technológiai fejlesztések kapták a legnagyobb prioritást.