Az idei első félévben is növelte működési eredményét az Allianz
2022.08.10

A 2022-es év eddigi erős teljesítménye a vagyon- és balesetbiztosítási üzletágon belül hozzájárult ahhoz, hogy az Allianz az első félévben 1,2%-kal, 6,7 milliárd euróra növelte működési eredményét.

Az Allianz a növekedését a magasabb működési eredménynek tulajdonítja mind a nem-élet, mind a vagyonkezelői szegmensben.

A teljes működési eredmény növekedését azonban nagymértékben visszavetette a cég élet- és egészségbiztosítási üzletágának visszaesése, amelyet főként a kedvezőtlen piaci fejlemények okoztak.

Összességében a nettó eredmény 2022 első félévében 2,3 milliárd eurót tett ki az egy évvel korábbi 4,8 milliárd euróval szemben, bár ez a csökkenés főként annak az 1,9 milliárd eurós céltartaléknak a következménye, amelyet a cég az első negyedévben az AllianzGI U.S. Structured Alpha alapok főbb befektetőivel való megállapodásokra felkészülve, illetve az Egyesült Államok kormányzati szerveivel jelenleg is folytatott megbeszélések tükrében képzett.

Az Allianz újabb negyedévben nyújtott erőteljes pénzügyi teljesítményt, amelyet a vagyon- és balesetbiztosítási üzletágunk erőteljes növekedése hajtott. Üzemi eredményünk és csoport szolvenciamutatónk ellenállónak bizonyult a fokozott volatilitással és az alapvetően gyengébb gazdasági környezettel szemben" - mondta Oliver Bäte, vezérigazgató. „Jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk a magas infláció és a különösen Európában tapasztalható gazdasági nyomás hatásait."

A nem-életbiztosítási üzletág 2022. első félévi összes bevétele több mint 12%-kal 37,7 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 5,2%-kal 3 milliárd euróra ugrott. Az összesített kárhányad azonban kissé gyengült, 94,1%-ra az előző évi 93,4%-kal szemben.

A vagyonkezelési üzletágban az Allianz bejelentette, hogy 2022 első félévében a működési bevételek 6,4%-kal, 4,1 milliárd euróra nőttek az előző évhez képest. Továbbá a működési eredmény közel 2%-kal 1,6 milliárd euróra nőtt.

Az élet- és egészségbiztosítási üzletágon belül az új üzleti díjak jelenértéke 35,9 milliárd euróra csökkent 2022 első félévében. A szektor működési eredménye a 2021. első félévi 2,5 milliárd euróról 2,3 milliárd euróra csökkent 2022 első félévében, amit a cég a kedvezőtlen piaci környezetnek és az alacsonyabb beruházási nyereségnek tulajdonít Németországban és az Egyesült Államokban.

„Továbbra is bizakodóak vagyunk a hosszú távú növekedési pályánkkal kapcsolatban. Megerősítjük a 13,4 milliárd eurós, plusz-mínusz 1 milliárd euró működési eredményre vonatkozó egész éves előrejelzésünket" - mondta Giulio Terzariol, pénzügyi igazgató.