A Munich Re és a Swiss Re vezetik a globális viszontbiztosítási toplistát
2022.08.23

Az AM Best 2021-es Top 50 globális viszontbiztosítási rangsorában immár második éve a Munich Re áll az első helyen, amelyet a Swiss Re követ. A két globális viszontbiztosító együttesen a Top 50 viszontbiztosítási csoport 2021-es bruttó díjbevételének 24,3%-át adja.

A rangsor az AM Best új, „World's 50 Largest Reinsurers" című piaci szegmensjelentésében jelenik meg. Az új rangsorban, valamint az előzőben is, az elemzés csak az év végi bruttó viszontbiztosítási díjakat vette figyelembe, kizárva az elsődleges biztosítási díjakat. A 2021 előtti rangsorok az olyan elsődleges biztosítási díjakat is figyelembe vették, amelyek a viszontbiztosítók teljes díjbevételének kevesebb mint 25%-át tették ki.

A top 50 viszontbiztosító által kötött összes bruttó díjbevétel 2021-ben 9,8%-kal 353 milliárd dollárra nőtt az előző évi 321 milliárd dollárról. Az AM Best által minősített viszontbiztosítók közül sokan arról számoltak be, hogy díjnövekedésük egyharmadát vagy felét az árnövekedésnek tudták be, és a kitettség növekedésének. Számos viszontbiztosítási ágazatban 2023-ban is díjemelések várhatóak, bár ezek ágazatonként és területenként eltérőek lesznek.

A jelentés megjegyzi, hogy a vagyoni katasztrófák viszontbiztosítási díjbevételének csökkenése ellensúlyozhatja a növekedést, mivel egyes viszontbiztosítók elkezdték kivonni vagy jelentősen csökkenteni kitettségüket ezen a piacon.

Bár az első három viszontbiztosító a tavalyi rangsorban ugyanazokat a helyeket foglalta el, a legutóbbi rangsorban a top 10-ben szereplő többi társaság között volt mozgás. Nevezetesen a Canada Life Re a 4. helyre lépett előre, ami az első alkalom, hogy egy kizárólag életbiztosítási viszontbiztosítási csoport bekerült az első négy közé. Harmadik helyen a Hannover Re, ötödik helyen pedig a SCOR SE végzett idén.

Emellett a top 10 viszontbiztosító átlagos összesített kárhányada 99,2 volt, ami jelentősen jobb, mint a 2020-as 104,9-es érték. Összességében a top 50 viszontbiztosító öt év óta először 100 alatti átlagos káhányadott ért el, a 2021-es figyelemre méltó katasztrófakárok ellenére.